Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 25 (1961)

Harold Bierman, jr., Lawrence E. Fouraker and Robert K. Jaedicke: Quantitative Analysis for Business Decisions. Richard D. Irwin, Inc., 1961. 358 p., $ 7.95.

Erik Johnsen

De tre forfattere er professorer i henholdsvis regnskabsvæsen, økonomisk teori og driftsøkonomi. Forfatternes formål har været at fremstille et repræsentativt udvalg af nyere kvantitative modeller og de metoder der ligger til grund for sådanne. Videre har det været et formål at gøre dette ved hjælp af så elementær matematik og statistik som muligt for at gøre stoffet tilgængeligt for den amerikanske handelshøjskole-studerende.

Det kan uden tvivl siges at være et lykkeligt samarbejde al den stund begge formål er tilgodeset; navnlig da adskillige allerede uddannede har samme formål som de studerende i dette stykke.

De 328 sider egentligt stof er opdelt i 23 kapitler, hvert bestående af fra 7 til 18 sider. Når man betænker at hvert kapitel behandler et forholdsvis afgrænset emne er det nærliggende at slutte sig frem til hvor koncis fremstillingen må være, hvis der overhovedet skal stå noget i bogen. Og det gør der.

Efter først at have diskuteret modelbegrebet, går man ind på en præsentation af det moderne beslutningsteoretiske oplæg (kapitlerne 2 til 8). Problemerne formuleres som beslutninger under usikkerhed og det statistiske apparat for behandling af disse spørgsmål (herunder spilteori) sættes op på en særdeles overskuelig

Foriatterne går herefter over til statistisk omkostningskontrol og behandler så to investeringsproblemer, dels investering i fonds, dels investering i realkapital. Bogens sidste kapitel behandler udskiftningsspørgsmål og investeringsproblemer har således få et fremtrædende plads i fremstillingen (Bierman er expert på området). Det er opløftende at se kombinationen af sandsynlighedsoplægget og den gængse investeringskalkule behandlet i en forholdsvis elementær lærebog.

Kapitel 12 behandler spørgsmålet om „køb af information", der kan optimeres som enhver anden parameter og kapitel \?> giver en (lidt for kort) oversigt over elektronisk databehandling, simulation og køteori.

De fire følgende kapitler behandler lineære programmerings problemer. Kapitlerne 18-21 tager sig af afsætningsproblemer og præsenterer adskillige af operationsanalysens utraditionelle marketingmodeller. Endelig giver kapitel 22 en kort oversigt over informationsteori.

Man har stærkt på fornemmelsen at en lærebog af nærværende type om nogle år vil være gængs for introduktion til driftsøkonomiske metoder og modeller.