Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 25 (1961)

W. J. H. Sprott: Mennesket og grupperne. København 1960, 233 p., Nyt Nordisk Forlag, kr. 15,75.

Fl. Klöcker-Larsen

Mennesket og grupperne beskæftiger sig særligt med primærgrupperne, d. v. s. grupper med ansigt-til-ansigt-kontakt. Bogens formål er at beskrive de kræfter, der er i virksomhed for at et antal mennesker kan optræde som en gruppe.

Forfatteren indleder med at definere primærgrupper og sekundærgrupper. Han går derefter over til at beskrive gruppens medlemmer og betragter dem som henholdsvis selvstændige individer og gruppemedlemmer. Derefter følger en gennemgang af de problemer, der opstår ved studiet af smågrupper. Denne gennemgang udbygges i de følgende kapitler, hvor Sprott beskriver varige smågrupper, hvori en person lever og eksperimentalgrupper.

Eksperimentalgrupper defineres som grupper med et bestemt formål og en vis varighed, f. eks. et hold arbejdere i en fabrik. Beskrivelsen omfatter samarbejdet, kommunikation og interaktionsmønstre samt gruppestrukturen.

Størstedelen af bogen omfatter varige grupper og eksperimentalgrupper, men en række gruppeformer, som ikke falder ind under disse to hovedgrupper, er beskrevet i et særligt kapitel. Det er grupper som f. eks. crowds, tilhørere og hæren.

I slutningskapitlet kommenterer forfatteren
selve forskningen og dens praktiske
anvendelse.

Mennesket og grupperne er en udmærket introduktion til studiet af smågrupperne. Bogen indeholder ingen løsninger af praktiske problemer, men den skulle kunne give forståelse af mennesket som gruppevæsen. Bogen bør iøvrigt læses i sammenhæng med J. A. C. Brown: The Social Psychology of Industry, hvori man finder en dyberegående behandling af emner, som Sprott kun berører perifert.