Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 24 (1960)

Thorkil Kristensen and Associates: The Economic World Balance. Munksgaard, North-Holland Publishing Company, 377 sider, pris kr. 46,—.

P. Nyboe Andersen

Side 286

Der tales meget i vore dage om behovet for et samarbejde på tværs af de mere eller mindre vilkårlige grænser, som traditionelt er afstukket for de forskellige videnskabsgrene. Sommer-universiteterne er et forsøg på at bygge bro mellem videnskaberne, men når det gælder det praktiske samarbejde om konkrete opgavers løsning, er en tværvidenskabelig indsats endnu forholdsvis sjælden. Allerede af den grund hilser man med glæde den analyse af verdens økonomiske vækstmuligheder frem til 1980, som fornylig er udgivet med professor Thorkil Kristensen som hovedforfatter.

Udarbejdelsen af dette værk blev beslutteti
anledning af Det UdenrigspolitiskeSelskabs

Side 287

skeSelskabs10-års jubilæum i efteråret 1956. Arbejdet er udført af en dansk studiekredspå 12 medlemmer, som foruden økonomer og statistikere har omfattet to erhvervsgeografer, tre naturvidenskabsmændog en historiker. Blandt de ved Handelshøjskolen virkende lærerkræfter har foruden Thorkil Kristensen lektor Kjeld Bjerke og assistent Per Kongstad deltaget, og blandt tidligere lærere professorP. Nørregaard Rasmussen.

Bogen er ikke en samling afhandlinger af gruppens enkelte medlemmer, men hvert kapitel har draget fordel af hele den i gruppen repræsenterede sagkundskab. Denne vanskelige, men værdifulde arbejdsform har ført til gode resultater, hvad indholdet angår, uden at formen er kommet til at lide under det. Bogen virker homogen i stil og sværhedsgrad og er som helhed ikke vanskelig at læse. Dog kræver afsnittene om økonomiske vækstmodeller en vis fortrolighed med nationaløkonomiske

Bogen rummer et væld af oplysninger om de økonomiske forhold i verdens forskellige regioner, dels som de tegner sig for øjeblikket, dels som de ventes at ville udvikle sig frem til omkring 1980. Det er forståeligt, men måske ikke helt berettiget, om de fleste læsere vil interessere sig særligt for fremtidsperspektiverne. Bogen nøjes ikke med vage udtalelser herom, men søger ved hjælp af en variant af den såkaldte Cobb-Douglas-formel at beregne tal for væksten i nationalindkomsten totalt og pr. indbygger indtil 1980 i de 9 forskellige regioner, man opdeler verdensøkonomien i. Som naturligt er, tages der meget stærke forbehold med hensyn til disse forudsigelsers usikkerhed. Trods dette har man anset det for rigtigt at gennemføre beregningerne, idet man understreger behovet for en revision af tallene med korte mellemrum.

Bogen har stor interesse som et pionerarbejde, der dristigt anvender en meget ufuldkommen teori om økonomisk vækst og selv yder bidrag til uddybning af denne teori ikke mindst ved sin tværvidenskabelige karakter. løvrigt skal bogens resultater ikke nærmere gennemgås eller kommenteres her. Dimittender og studerende ved Handelshøjskolen og andre interesserede vil kunne læse bogen med stort udbytte, og der er grund til at lykønske Thorkil Kristensen med fuldførelsen af dette arbejde, der er blevet afslutningen på hans virksomhed ved Handelshøjskolen og samtidig en værdig indledning til hans nye betydningsfulde stilling som generalsekretær for O. E. E. C. og O. E. C. D.