Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 23 (1959)

F. V. Meyer: United Kingdom Trade with Europe, Bowes & Bowes, London 1957. 197 sider, pris 21 shillings.

Lauge Stetting

Side 119

Dr. Meyer, der er lektor i ekonomi ved
1

universitetet i Exeter, undersoger i denne
bog U.K.'s rolle i efterkrigsarenes „network
of world trade".

Medens England i omtrent hundrede år har haft et betalingsunderskud over for kontinentet, er dette som bekendt ikke tilfældet længere. I sin glimrende oversigt over denne udvikling konstaterer dr.

j Meyer, at Englands stilling blev ændret ) allerede i 1920'erne, da indtægterne fra de oversøiske investeringer ikke længere kunne dække betalingsunderskuddet. Når dette ikke gav anledning til alvorlige problemer i 30'erne, skyldes det, at udlandet samtidig havde et stærkt voksende behov for valutareserver - dengang holdt i fonn af Sterling i London. Medens U.K.'s betalingsbalanceunderskud i årene 1932-38 således beløb sig til £ 180 mill., blev Sterlingreserverne samtidig forøget med £ 187 mill.

Efter krigen er det U.S.A., der udfører rollen som det ledende land i verdensøkonomien. Denne rolle indebærer, argumenterer dr. Meyer, at U.S.A. bør have et handelsoverskud over for de råvareproducerende lande og et mindre underskud over for de europæiske industrilande. Kun på denne måde kan Europa få valuta nok til at købe den del af råvarelandenes produktion, der ligger ud over, hvad U.S.A. har behov for at aftage.

Selv om hele denne diskussion - der er bogens hovedemne - jo ikke er helt ukendt, er det godt at se den konsekvent gennemført på 50 letlæste sider. En alvorlig mangel er det dog, at forfatteren ikke inddrager de komparative omkostninger i den europæiske og den amerikanske industri i sin analyse.

To trediedele af bogen er anvendt til en gennemgang af fordelingen af U.K.'s udenrigshandel mellem landegrupper før og efter den anden verdenskrig. Både for eksportens og importens vedkommende har OEEC-landene haft en uændret andel(23-24 pct.), men dog således, at Skandinavien har haft en stigende og „de

Side 120

seks" en faldende andel. Handelen med Commonwealth-landene har været stigendeog udgør nu mere end halvdelen af såvel eksport som import.