Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 23 (1959)

A. D. H. Kaplan, Joel B. Dirlam and Robert F. Lanzilotti: "Princing in Big Business", The Brookings Institution, Washington, D. C. 1958. 344 sider.

Bjarke Fog

Vor viden om, hvorledes erhvervsvirksomhederne fastsætter deres priser, er blevet forøget stærkt i de senere år. Dels er der - ikke mindst i USA - blevet offentliggjort en række værker, der bl. a. behandler prispolitikken inden for forskellige brancher, og dels er der foretaget spredte forsøg på at belyse virksomhedernes prispolitik gennem indsamling af mere eller mindre tilfældige oplysninger fra et antal anonyme virksomheder.

Den foreliggende bog er et nyt bidrag til vor viden på dette område, idet den giver en beskrivelse af prispoltikken, som som den udformes i en snes af Amerikas største foretagender. Da den netop behandler gigantforetagendernes problemer, har det ikke været muligt at tilbageholde disses navne, og bogen er således af anden art end tidligere værker.

Selv om en del oplysninger er taget fra referater fra anti-trustsager og andre offentligt tilgængelige kilder, bygger fremstillingen hovedsageligt på en række interviews med funktionærer inden for de behandlede selskaber. Kun få steder i bogen angives det, at oplysninger af fortroligheds grunde er tilbageholdt eller „pakket ind"; ellers gives alle resultater fuldt ud. Det er derfor nærliggende at spørge, hvorvidt man kan stole på de givne oplysninger. Hele fremstillingen er præget af en vidtgående hensyntagen til de behandlede virksomheder, idet det er tydeligt, at man har villet undgå at genere dem. Alle foretagender er fremstillet som „pæne" virksomheder. Alligevel virker fremstillingen på ingen måde tendentiøs, men bærer indtryk af forsøget på at give en så objektiv redegørelse som muligt under de givne vilkår. Der er i hvert fald næppe nogen grund til at tro, at fremstillingen ville være blevet væsentlig anderledes, hvis firmaerne var forblevet anonyme. Selv om de angivne motiver næppe i alle tilfælde giver den fulde sandhed, får man et reelt indblik i de forskellige selskabers politik.

Først og fremmest får man indtryk af de store forskelligheder, der er mellem virksomhedernes prispolitik, til trods for, at de alle karakteriseres som kæmpeforetagender. Klare generalisationer lader sig ikke foretage, og at samarbejde samtlige resultater til en enkel deskriptiv pristeori er ikke mulig. Forfatterne har da også tydeligt været i nød ved inddelingen og grupperingen af deres materiale. Bogen er delt i følgende fem dele: 1. del behandler prisdannelsen for enkelte produkter; 2. del beskriver de forskellige selskabers prispolitik, og 3. del deres organisatoriske opbygning i prismæssig henseende. Endelig bringer 4. og 5. del den egentlige analyse og fortolkning af de indhentede oplysninger. Grupperingen er ikke altid helt vellykket; navnlig gælder det, at der mellem første og anden del kommer en del gentagelser. Inddelingen i underafsnit er klar nok fra forfatternes side, men er ikke altid lige let at følge med i for læseren, fordi afsnittenes relative vigtighed kun er angivet gennem varationer i overskrifternes størrelse.

I del 2, som anmelderen vil betegne
som den vigtigste, har forfatterne søgt at

Side 246

inddele de undersøgte selskaber i kategorierefter den førte politik. De opererer med følgende fem grupper: 1. Prisfastsættelsemed henblik på at opnå en bestemtforrentning af den investerende kapital,2. Stabilisering af priserne, 3. Prispolitikmed henblik på at fastholde eller forbedre markedspositionen, 4. Prisfastsættelseud fra konkurrencehensyn og 5. Prispolitikken bestemt ud fra forholdet mellem de forskellige produkter. Forfatterneer dog selv klar over, at flere tilfældekun med besvær - og undertiden enddakun med vilkårlighed - har ladet sig rubricere. Dette er heller ikke det afgørende.Hovedsagen er, at vi har fået en fremstilling af en række kendte virksomhedersprispolitik, og dermed en værdifuld forøgelse af vor viden om virkelighedens prisfastsættelse. Det foreliggende arbejde er det fineste bidrag til pristeorien, vi i lang tid har fået fra USA.