Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

Thomson M. Whitin: The Theory of Inventory Management, 2 ed., 1957, Princeton University Press. 347 p.

Indenfor operationsanalysen har lagerteorier udviklet sig som et slags speciale, delvis med udgangspunkt i den almindelige investeringsteori. Indenfor den researchvirksomhed, der foregår på dette område er Thomson M. Whitin vel det kendteste navn i kraft af første udgaven af nærværende bog, der udkom i 1952.

Bogen adskiller sig- fra de fleste andre bøger indenfor 0.R.-området ved at være skrevet af en fagøkonom. Og detle sætter tydeligt præg på disponeringen af bogen og på ordvalget, som professor Morgenslern ifølge forordet har haft en vis indflydelse

Af bogens tre hovedafsnit er det kun det første, der er egentlig relevant for den konkrete modelopstilling, O.R. beskæftiger sig med. Efter et opgør med „den mest almindelige metode" at supplere sit lager op på, det såkaldte two-bin system, hvor man deler sit lager op i det, der skal sælges og i reserven, fremstiller forf. på kun 49 sider en række forskellige aspekter af lagerkontrollen. Dette afsnit, der efter anmelderens mening er kernen i den systematiske fremstilling, starter med den almindelige optimale seriestørrelse under de kendte forenklede forudsætninger. Derefter indføres kvantumsrabatter, variable lageromkostninger og svingende priser i billedet, som gennemgås i detailler. Modevarerne, der frembyder særlige problemer forskellige fra stapelvarer, får deres egen behandling med den efterhånden almindelig kendte sandsynlighedsfordeling over afsætningen.

I andet hovedafsnit bevæger Whitin sig over i makroteorien og beskæftiger sig med lagrenes betydning for konjunkturbevægelserne. Spørgsmålet er om de samlede lagre er stabiliserende for den økonomiske aktivitet eller om de er destabiliserende. Det ikke uinteressante afsnit, hvor forf. sætter sine tanker i relation til en række nyere teorimagere for konjunkturbevægelser skal her forbigås i tavshed, motiveret af Whitins konklusion s. 161. Den går ud på, at uanset at man sikkert må inkludere lagre som elementer i dynamiske modeller, mangler man tilstrækkeligt statistisk materiale til at teste disse. Dette er en ikke uvigtig forskel på mikro og makro lagerteori.

Det tredje hovedafsnit behandler militærelagerproblemer. Forf. starter med at gøre opmærksom på, at disse er vanskeligereat behandle, idet man mangler en

Side 325

præferencefunktion, som det private erhvervslivsgevinstmaksimering. Hvad kosterdet f. eks. i en krigssituation ikke at have tilstrækkeligt lager af en specialdel til en flyvemaskine? Der indgår strategiskeovervejelser i disse problemer og Whitin bringer et originalt bidrag til en eventuel løsning af problemet gennem en udbygning af det fra spilteorien kendte „Oberst Blotto spil".

Bogen, der i sin systematik behandler tre problemkredse med lageret i centrum, indeholder desuden et appendix med seks artikler, Whitin dels selv har skrevet, dels har skrevet sammen med andre. De har været offentliggjort før og et par af dem er godt i gang med at blive klassikere.