Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

Vagn Madsen og Th. Herborg Nielsen, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet: Det ligger i ledelsen. Weber & Sorensen Reklamebureau I/S, Aarhus 1958. 69 s. ill. (Ikke i handelen).

Werner Bachmann

Side 179

Virksomhedsledere har det vel ligesom børn. Hvis de ikke vil høre - altså tage ved lære - må de føle. Men børnene har den fordel, at de som regel har nogen at høre efter. Det har virksomhedsledere sjaddnere. „Det ligger i ledelsen" udfylder derfor et tomrum og gør det på en blasndende god måde uden at være blændværk. Af denne bog kan man nemlig tage ved lære, og den bør læses ikke alene af virksomhedsledere, men af alle, der er beskæftiget med administrativt arbejde. Ja, hvorfor skulle ikke så at sige enhver kunne læse den som en morskabsbog? Den er jo inspirerende og fascinerende læsning såvel på grund af sin tekst som ved sine fornøjelige tegninger. Forfatterne beretter indledningsvis om ledelsesproblemernes behandling i Det gamle Testamente, hos grækerne, kirkefædrene og romerne. Man kommer da ved læsningen til at tænke på romeren Horat's ord: Omne tulit punctum ... At gavne og fornøje, hav stedse det for øje. Disse ord må have været inspirationen til bogen, og Horat's ord har atter vist deres berettigelse.

Det ville være urimeligt at fremdrage ét afsnit på bekostning af et andet. På hver side står der sandheder, der er værd at mærke sig. De følgende bemærkninger vedrører da også kun punkter, som tilfældigvis denne anmelder synes særlig godt om, uden at han derigennem vil antyde, at det unævnte er uvæsentligt, endsige mindre godt.

Det er tilfredsstillende at se, hvorledes bogen gør op med den gamle målsætning, der ser gevinstmaximering som det eneste saliggørende, og det er forbløffende, hvorledes begreber som break-evenanalysen - også lanceret som lønsomhedsmetoden - og grænseomkostningsbetragtningen, om man så må sige luskes ind ad bagdøren.

Også de makroøkonomiske problemer kommer til behandling, og her er det særligtomtalen af beskæftigelsen i fremtiden og spørgsmålet om fagforeninger contra industriforbund, der påkalder interesse. Blandt andet hedder det: „Nogen frygt

Side 180

for, at der ikke skulle være beskæftigelse til alle, turde være übegrundet i det lange lob", og postulatet motiveres, så man bliveruforbederlig

Som en rød tråd gennem bogen lyder der en formaning, man mærker den løftede pegefinger: Planlæg! Uden planlægning såvel på kort. som langt sigt kan en virksomhed ikke ledes effektivt. Ingen kan med nogensomhelst ret sige, at bogen ikke har bud til ham, fordi hans virksomhed er for lille, hvilket da også yderligere understreges af et afsnit, der hedder: „Den mindre

Bemærkelsesværdig er anbefalingen af statistisk kontrol af effektiviteten pr. arbejdstime og pr. indsat mængde af råvarer i stedet for kontrol gennem regnskabet. Skal det opfattes som et opgør med st andardomkostningsregnskabet?

Bogen har som undertitel: „En bog om dynamisk virksomhedsledelse", og den rummer selv bade dynamik og dynamitstof. Den findes ikke i handelen, men ma siges at vaere gangen til biblioteket vel vaerd.