Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

The Industrial Challenge of Nuclear Energy. (Udgivet af OEEC, Paris, juli 1957).

Jørgen Harne

Side 187

Den hastighed, hvormed udviklingen indenfor atomenergien foregår, har bevirket, at OEEC også på dette område har taget initiativet til afholdelse af konferencer med det formål at uddybe og formidle kendskabet hertil. Ovennævnte publikation er et referat af en sådan konference, som blev specielt arrangeret for industriledere for at fremme industriens interesse for denne teknik, som stiller ganske særlige krav til teknisk kunnen og præcision. Konferencens foredrag er da også hovedsagelig lagt an på en introducerende orientering, og giver som sådan et fortræffeligt indblik i atomeneigiens tekniske problemer, muligheder og særlige krav. Uden særlige forkundskaber vil man her med nogen koncentration få indblik i denne nye tekniske verden.

Bogen giver et overblik over atomenergiens historiske udvikling, reaktortekniske problemer, brændselsproblemer samt en oversigt over forskellige anvendelige reaktortyper. Endvidere et afsnit om de økonomiske aspekter, som her må påkalde størst interesse. Der anstilles en del betragtninger om det forventelige fremtidige behov for de konventionelle brændselsstoffer kul og olie, samt mulighederne for yderligere udnyttelse af vandkraft, og det fastslås, at fortsætter energiforbruget med at stige på samme måde som i det sidste tiår, vil brændselsproblemet vokse kraftigt i løbet af de kommende år, idet stadigt vanskeligere tilgængelige olie- og kulforekomster må anvendes. Da man endvidere ikke kan forvente en væsentlig forøgelse af den hydroelektriske kraft, er det sandsynligt, at udnyttelsen af atomenergi indenfor en kort årrække vil være konkurrencedygtig, selv på trods af de store anlægsomkostninger, der skønnes at være ca. 3 gange så høje som konventionelle

Det er klart, at et sådant brændselsproblem må blive særligt alvorligt for et land, hvor kravet om el-energi er stort og stærkt voksende, som ikke besidder nok brændsel og vandkraft og derfor vil være ganske afhængig af vekslende konjunkturer og politisk uro. Dette er formodentlig årsagen til, at England foreløbig er det land, som kraftigst er gået ind for udnyttelsen af atomenergi. Således var England det første land, hvor et atomkraftværk begyndte levering af el til det almindelige ledningsnet.

Foruden råstoffattige og stærkt kraftforbrugende lande mener rapporten, at man med fordel vil kunne anvende atomenergi i isolerede områder, idet et übetydeligt brændselsforbrug har elimineret transportproblemerne. Her tænkes navnlig på afrikanske og arktiske områder.

En klar gennemgang af omkostningsfaktorerne gives af den økonomiske rådgiver for den engelske atomenergiinstitution J. A. Jukes, hvor de centrale betingelser for atomkraftværkets konkurrencedygtighed med konventionelle anlæg diskuteres. De vigtigste faktorer er her:

1J afskrivningstiden, om hvilken der naturligvis hersker stor usikkerhed, idet ingen erfaringer endnu er opnået. Sagkyndige mener dog, at en afskrivningstid på 20 år må anses for realistisk.

2) Udnyttelsestiden. De høje anlægsomkostninger vil bevirke, at man af hensyn til rentabiliteten må tilstræbe maximal udnyttelse, og udbygningen af atomkraft må derfor foregå i et sådant tempo, at værkerne kan fun-

Side 188

gcre som grundbelastningsvcerker og
dermcd undga tomgang.

3) Renten. De hoje omkostninger bevirker
dernsest, at lanerenten far afgorende
indflydelse pa rentabiliteten.

Foruden gennemgang af problemer ved .'abiikation af brændsel (uran) samt genlcmgang af mulighederne for industriel jdnyttelse af isotoper afsluttes bogen med jn oversigt over udviklingen i anvendel.i^.'i af atomenergi i OEEC-landene samt U.S.A. Denne viser hvor store investeringer, der allerede er foretaget, samt anyder imponerende udviklingsprogrammer, liv is gennemførelse i høj grad er afhængig al' en industri, der i god tid har forbeudt sig på de særlige tekniske krav, der <lilles. Jørgen Harne.