Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

D. D. McCracken: Digital Computer Programming, John Wiley & Sons, Inc., 1957. 253 s., 7,75 doll.

Erik Johnsen

Side 54

På omslaget til denne bog står der at det er den første generelle introduktion i bogform, der lægger vægt på arbejdet med elektronregnemaskiner, nærmere betegnetkodearbejdet. Da forfatteren, der leder et af General Electrics regnecentrer,i sit forord har en tak til en række forskellige regnemaskin-firmaer, for velvilligstat have stillet materiale til rådighed,så

Side 55

dighed,såmå man regne med at reklamenpå omslaget er rigtig. Man kan nemligikke bebrejde ham at han ikke kender det duplikerede udkast til lærebog i kodningfor DASK, der i disposition ikke er ulig denne bog.

Hvorom alting er, så er denne bog noget af et pionerværk. Den er skrevet sådan at den kan læses af folk, der aldrig før har beskæftiget sig med kodning og med elektronregnemaskiner i det hele taget og den kan også læses af specialisten, der kan have glæde af en række afsnit. D. v. s. at man for en generel orientering i emnet kan overspringe de mere tekniske kapitler, medens man hvis man vil alle kode-problemerne igennem må studere hele bogen.

Med det behov der i den kommende tid vil melde sig for kodere, vil der utvivlsomt komme en afledet efterspørgsel efter en bog som denne. Det er et spørgsmål om man ikke bør have den stående på hylden ved siden af lærebogen i DASK, som naturligvis er nødvendig, da det er den maskine, der skal regnes på, foreløbig i hvert fald.

Bogen handler om TYDAC, d. v. s. en TYpical Digital Automatic Computer og om de generelle principper for kodning. Der er ingen grund til på dette sted at gå i detailler med disse principper, det skal blot nævnes at de alle er beskrevet på en særdeles letfattelig måde. Bogen er en let læst indførelse i emnet, men det må dog understreges at det ikke er en populær bog, det er en bog om selve kodetekniken.