Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

Mette Koefoed Bjørnsen: Orientering i Samfundsøkonomien. Schultz.

Jørgen Gram

Side 188

I tider da markedsplaner og valutaualance er emner, der rigt illustreret opiiiL-dcr endog i 8.T.. må tiden være inde til. at ansvarlige samfundsborgere polerer ('ures viden op. De har nu lejlighed til at stifte bekendtskab med økonomien i niuderne form i Mette K.B.'s bog, der er sj. tæt pakket med fakta og frugtbare betr:igtninger, at man næppe får andet ai samme kvalitet på dansk for 6.75.

Bogen vil være udmærket til selvstudium, idet den jævnt og dog sagligt giver yvar på talrige spørgsmål inden for emner som indkomst, forbrug og opsparing; penge, kredit og rente; arbejdsmarkedet; il et økonomiske samkvem med udlandet; det offentliges økonomi; mål og midler i den okonomiske politik.

Den der har måttet undervise folk på et elementært stadium ud fra populære Luger i nationaløkonomi, hvori teorier kredsende omkring guldmøntfoden spiller en central rolle, vil drage et lettelsens suk over fremkomsten al denne bog. Moderne økonomiske tankegange er ikke altid lette at forstå. Det er derfor afgørende, at ræsonnementerne kommer uden anvendelse delseaf tankeflugt, godtkøbs-betragtninger og regulært nonsens - ingredienser som visse hævdvundne fremstillinger er så rige på. Den foreliggende bog opfylder de krav, man må stille til en sådan elementær lærebog. Det er da også slående at se den interesse, eleverne modtager den med. De forstår, at dette stof er noget, der kommer dem ved.

Skønt en lærebog, end nok så populær, ikke bør indlade sig i politisk polemik, kunne man dog i „Orientering i Samfundsøkonomien" dog have ønsket sig lidt mere om aktuelle politisk-økonomiske stridsspørgsmål. Det synes eksempelvis noget for summarisk, at referere: „Den betydelige udjævning af indkomstfordelingen, som er blevet resultatet af den førte skatte- og socialpolitik, betragtes som et meget væsentligt samiundsgode.'" (p. 37). Selv om det straks tilføjes, at opnåelsen af dette påståede samfundsgode har ført til mindre opsparing, savner man en videre redegørelse for, hvilke konsekvenser, gennemførelsen af udjævningsdogmerne har haft ikke blot for opsparingen, men også for, hvad deraf følger: utilstrækkelige investeringer, underskud på betalingsbalancen og inflation. Selv om disse emner er behandlet andre steder i bogen, mangler man undertiden som her lidt sammenhæng i kapitlerne. Man kan ikke vente, at ret mange jævne læsere selv kan passe brikkerne sammen.

Forfatterinden har på beundringsværdigvis søgt at komme bort fra de mere komplicerede og ikke altid lige frugtbare tankerækker i en større nationaløkonomi, hvis oplæg hun i nogen grad bygger på. Det er derfor lidt trist, når hun undtagelsesvisgentager fejl fra den større bog. I slutningen af kapitel 4 hævdes det således,at „der ikke synes at være nogen grænse for, hvor højt renten kan bringes til at stige . . .". Så meget mere uforståeligbliver denne konklusion, som det i næste linje siges, at man netop derfor „kan karakterisere renten som en pris, der er

Side 189

bestemt af politiske hensyn ....". Det ville her have vaeret betimeligt at sige rent ud, at hvor hOJ en rente man vil tolerere,afhasnger af, hvor hej en km fagforeningernekrarver, kombineret med storrelsenaf den arbejdsleshed - skabt heraf - man vil tolerere. Man kan nok vsere neutral okonom og dog fremdrage disse ikke mindst for Danmark sa aktuellc aspekter.

På samme måde kan man ikke lade være at ærgre sig over, at der er udkommet endnu en nationaløkonomi, der behændigt styrer uden om det faktum, at der eksisterer to pengebegreber, af hvilke betydningen „indkomst" er lige så vigtig som versionen „betalingsmidler". Når man tager i betragtning, hvilken forvirring manglende evne til at skelne mellem disse to begreber har skabt ikke blot for nationalbankdirektører og finansministre, men også for avancerede lærebogsforfattere tillige med disses læsere, må det beklages, at der er forspildt endnu en chance for at støtte det arbejde som professor Jørgen Pedersen som den eneste herhjemme har gjort noget ud af.

Disse kritik-punkter bør imidlertid ikke fordunkle det forhold, at Mette K.B. har bragt en udmærket bog på markedet. Folk, der har meget travlt, kan nøjes med at følge historiernes udvikling i marginen, hvor det hele står i komprimeret form i lighed med Saxo's Krønike og Marshall's Principles of Economics. Det bør også nævnes, at bogen i modsætning til visse mere prætentiøse værker uden beregning indeholder et emneregister og dertil redelige kildeangivelser - en praksis som ikke er synderligt udbredt blandt danske lærebogsforfattere, om hvem man undertiden må tro, at de enten har været ude for åbenbaringer eller også er trådt ind i de originale tænkeres rækker. ,