Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

The Supply of Capital Funds for Industrial Development in Europe, European Productivity Agency, jan. 1957. 235 sider. Pris 12 sh.

P. Nørregaard Rasmussen

Side 178

I den abstrakte teori lader man al bruttoopsparing passere et (homogent) kapitalmarked, som man tildeler den centrale funktion via renten at udskille de givtige investeringer fra rækken af potentielt mulige investeringer. Virkelighedens verden er mindre fuldkommen og mere kompliceret. Kun en del - her i landet vel mindre end Vi - af de samlede bruttoinvesteringer finansieres via kapitalmarkedet. Dette forhold vil dels øve indflydelse på teorien om kapitalmarkedetl) og vil desuden nødvendiggøre en konkret, detailleret beskrivelse af kapitalmarkedets faktiske for hold.

Det her anmeldte arbejde fra EPA udmærkersig ved at give en oversigt over de institutionelle rammer for kapitalmarkedetien række lande2). De forskellige dele af kapitalmarkedet gennemgås først i en mere abstrakt form, derefter med konkret materiale hentet fra de 8 lande, som omfattes af undersøgelsen. Derimod vil man forgæves lede efter mere generelle konklusioner, herunder mere teoretiske betonederæsonnementer (jfr. forordets bemærkning:„This study is not concerned



1) Jfr. Poul Winding, Det danske Kapitalmarked, København 1958 (under udgivelse).

2) I tre „Supplement" gennemgås kapitalmarkedet i Belgien, Frankrig, Grækenland, Italien, Østrig, Vesttyskland, U.S.A., Sverige.

Side 179

with theory but with what actually happens").

Det er ikke alene i Danmark, rnan finder store mangler i det statistiske materiale vedrørende kapitalmarkedet. Man kan derfor kun med tilfredshed hilse dette forsøg på at få det tilgængelige materiale gennemgået og sorteret. Et vidnesbyrd om materialets mangler har man deri, at det ikke lykkes rapportens forfatter at gennemføre statistiske sammenligninger mellem de forskellige lande. Det er således udelukket at give en mere præcis beskrivelse af de åbenbare forskelle, som findes. I kvalitativ form gives der imidlertid såvel explicit som implicit sammenligninger, således at man alligevel til slut står med et billede af kapitalmarkedet i de 8 lande.

Ud af dette billede skal blot to forhold fremhæves: For det første bliver man slået af de forskelle, der findes mellem forskellige lande. Dette er et vidnesbyrd om, at de institutionelle rammer for kapitalmarkedet vil øve en helt afgørende indflydelse på dette markeds opbygning. For det andet får man et stærkt indtryk af, at i de enkelte lande er kapitalmarkedet sammensat af en række yderst forskellige delmarkeder, hvor forbindelsen fra det ene til det andet delmarked ofte synes forbløffende

Hvis således forskelle og opdelinger er mere karakteristisk end homogenitet, vil man sætte så meget større pris på et arbejde af den her omtalte karakter. Thi et forsøg på at gøre teorien mere virkelighedsnær må begynde med en beskrivelse af denne virkelighed.