Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 22 (1958)

Handelshøjskolen i Århus. Diplomprøven i regnskabsvæsen 2. del 1958 8 timers hovedopgave (uden hjælpemidler).

I.

En større entreprenørvirksomhed i Århus, Betomur Af S, der ud over bygningsarbejder i beton udfører udgravnings- og kloakeringsarbejder over hele landet samt ejer og administrerer fire større ejendoomme i Århus, har henvendt sig til Dem og bedt Dem udarbejde forslag til modernisering af den regnskabsmæssige forretningsgang.

Særligt ønsker man et regnskabsvæsen med et kontosystem, som giver aktuelle oversigter over de enkelte accepterede entreprisers afvikling og produktionsudgifter, hvorfor der også må anvendes et blanketsystem, som muliggør hurtig og systematisk belastning af såvel direkte som indirekte omkostninger.

I forbindelse med tilrettelæggelsen af ejendomsselskaberne skal medtages forslag til konti og konteringsinstruks vedrørende opførelsen af selskabets projekterede nye ejendom, idet man ønsker at kunne følge afviklingen af de enkelte leverandørentreprepriser samt påløbne byggeomkoostninger.

Side 111

Der stilles krav om at anvende maskinel gennemskrivningsbogføring uden opdeling
i flere adskilte bogføringskredse.

II.

Selskabet, der har hovedkontor i Århus, udfører alle større arbejder efter accepterede
tilbud, medens ekstra arbejde i forbindelse med entrepriser udføres efter
regning, ligesom en del mindre arbejder er regningsarbejde.

På enkelte større arbejdspladser er der indrettet midlertidige filialkontorer, der foretager udregning og udbetaling af arbejdsløn, som hæves ved checks på lokal bankkonto, hvortil de nødvendige beløb overføres fra hovedkontorets bankkonto. Sådanne større entreprisearbejder er for tiden i gang i Aalborg, Viborg, Esbjerg og Fredericia, og disse steder ledes arbejdet af en ingeniør, medens arbejdet på andre pladser ledes af en overformand eller formand, der er under direkte tilsyn fra hovedkontoret.

Arbejderne lønnes efter gruppeakkord eller med timeløn.

Materialer indkøbes normalt gennem hovedkontoret og leveres hovedsageligt direkte til arbejdspladserne, men mindre suppleringskøb, der betales af hovedkontoret, foregår fra arbejdspladserne. Ved hovedkontoret er der oplagsplads, som ledes af en lagerforvalter, hvorunder sorterer et mindre lager af cement, jern og sten etc. foruden forskelligt materiel som stilladser, gravemaskiner, blandemaskiner, lastbiler, skure rn. m., der ikke for tiden er i anvendelse på arbejdspladserne.

Tilbud på arbejder afgives på grundlag af forkalkulationer, der udarbejdes af den tekniske ledelse. Efter accept af tilbud fremkommer entreprisekontrakter med bilag, der ved arbejdets igangsættelse danner grundlag for de fornødne ordrer og rekvisitioner.

En del arbejder strækker sig over liere år, men betalingen indgår i rater, som er
fastlagt i entreprisekontrakterne, hvorefter der undertiden også skal henstå restbeløb
som garanti efter arbejdets udførelse.

Der udarbejdes efterkalkulationer på entrepriserne og kalkulationer på regningsarbejder. I begge tilfælde indkædes tillæg for brug af eget eller lejet materiel. Administrationsudgifter, som ikke direkte kan henføres til arbejdet fordeles ikke på de udførte arbejder, men inddækkes gennem dækningsbidrag til disse udgifter og nettofortjenesten.

Ejendommenes lejeindtægter indbetales månedsvis den 15. i hver måned sammen rned varmebidrag, der efterreguleres efter varmeperiodens udløb. For den projekterede ejendom er der indhentet tilbud på tømrer-, snedker-, glarmester og blikkenslagerarbejdet m. v., og disse tilbud er accepteret.

Selskabet ledes af en direktør, og på hovedkontoret er desuden beskæftiget en
anden civilingeniør, en bogholder, en kasserer, en kontorist og to kontordamer.

III.

På grundlag af foranstående oplysninger ønskes udarbejdet:

1. Kontooversigt - optegnet i T-form, som viser de vigitgste konti i sammenhæng med angivelse af posteringslinier og kortfattede kommentarer til særlige posteringer og til forklaring af, hvorledes opgavens kontomæssige hovedkrav tilfredsstilles. Der ønskes ingen egentlig kontoplan.

Side 112

2. Detaljeret konteringsinstruks til konti vedrørende igangværende og færdiggjorte
arbejder samt den projekterede nybygning.

:J. Forslag til regnskabsmæssig forretningsgang.