Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 21 (1957)

P. P. Sveistrup: Indledning til studiet af driftsøkonomi, 4. udgave, København 1955, 343 sider, kr. 24,50.

J. Børglum Jensen

Side 252

Første del af lektor Sveistrups 3 binds fremstilling af driftsøkonomiens problemer foreligger hermed i 4. udgave. Mens de 2 efterfølgende dele behandler henholdsvis salget og anlægs- og finansieringspolitikken, er denne bogs genstand først og fremmest omkostnings- og organisationsproblemerne.

Det er i og for sig forbløffende, at det er muligt at give en så udtømmende behandling af denne emnekreds i en relativt lille bog - 340 små sider - når der samtidig er plads til en righoldig eksemplifikation i tekst og figurer. På sine steder er bogen da også ret kortfattet og kræver derfor en del selvstændig tænkning af læseren, en egenskab, der vel ikke übetinget bør kritiseres hos en lærebog. Det største udbytte af læsningen fås utvivlsomt, når den suppleres med mundtlig undervisning, eller når der i forvejen haves kendskab til økonomiens grundbegreber. For selvstudium vil en mere systematisk fremadskridende behandling af stoffet være mere tjenlig.

I sin opbygning virker bogen nemlig ret diskontinuert, idet der sjældent er tale om nogen jævn overgang fra kapitel til kapitel. Afsnittenes rækkefølge synes ikke altid lige velmotiveret. Således optræder f. eks. den generelle del af omkostningslæren (kapitlerne om faste og variable omkostninger og om tilpasning) langt senere end behandlingen af arbejdslønnen, afskrivningerne og fælles og forenet produktion, hvilket fører til, at man flere steder i første halvdel af bogen opererer med faste omkostninger, inden man overhovdet når frem til en diskussion af relativiteten heri.

En ejendommelighed, der følger af bogenskonstruktion,

Side 253

genskonstruktion,er det, at kapitlerne lader sig læse i ret vilkårlig rækkefølge som selvstændige, afsluttede afhandlinger.Symptomatisk er henvisninger til andresteder i bogen sjældent forekommende.

Sine steder kan teksten forekomme en kende upræcis. Således virker det lidt uheldigt at sige om i en tidligere periode afholdte omkostninger, at de er faste og urørlige, „idet pengene er gået ud af kassen" (p. 130). Ligeledes kan der sættes et spørgsmåltegn ved bemærkningen på p. 174 om, at formålet med de ordinære afskrivninger er på det tidspunkt, anlægget er udslidt, at have de på anskaffelsestidspunktet anbragte midler disponible. Senere påpeges imidlertid det helt centrale omkostningselement i afskrivningerne. Figurerne kunne i visse tilfælde gøre krav på lidt mere forklarende tekst. I fig. 31 c må grænseomkostningskurven bestå af to grene. I fig. 36 er 45°-vinklen helt afhængig af, at man har samme målestok ud af akserne. Men dette er selvfølgelig

Sammenfattende kan man vel sige, at i betragtning af de over 12 år, der er gået mellem 3. og 4. udgave, kunne man måske undre sig over, at der ikke er sket større ændringer i bogen end tilfældet er. Stoffet er forøget med 40 sider i form af indskud i den tidligere tekst. Herved er der bl. a. sket omtale af kontributionssystemet, beregning af trafikintensitet og betydningen af statistisk kontrol.

Efter anmelderens opfattelse ville forfatteren dog gennem en egentlig omredaktion af værket - tildels efter noget mere traditionelle linjer - kunne have fået en væsentlig større læserkreds i tale.