Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 21 (1957)

J. Seton Gray: Common Sense in Business. A Digest of Management Procedures. New York, Toronto, London 1956. 136 sider. Pris £ 1.6.6.

Ernst Poulsen

Side 255

Lektor Bjarke Fog anmeldte i dette tidsskrift, nr. 2, 1957, P. J. D. Wiles' Price, Cost and Output, der i det væsentlige handler om prisfastsættelse i praksis kontra prisfastsættelse i den økonomiske teori. Denne bog var skrevet af en økonom, der syntes at have mere kendskab til den økonomiske teori end til forholdene i virkelighedens verden, medens nærværende bog er skrevet af en mand, der først og fremmest er praktiker og tekniker og ikke specielt driftsøkonom.

Forfatteren er administrerende direktør for og bestyrelsesformand i et stort amerikanskselskab, som han har ført frem fra fallittens rand til en anset position med forretningsmæssig succes. Det er blevettradition i U.S.A., at folk, der har fået succes, skriver en bog, hvori hemmelighedernebag den opnåede succes afsløres. Tilmed er det sædvanligvis også

Side 256

god forretning at skrive sådan en bog i
U.S.A., og denne bogs fremkomst må sikkertforklares
på denne baggrund.

Der indledes med en 11 sider lang redegørelse af hovedkassereren i forfatterens selskab, og hvori dettes historie samt Mr. Seton Gray's fortjenester beskrives nærmere. Forfatteren giver sig derefter i lag med 10 hovedproblemer i moderne virksomhedsledelse, nemlig de 5 funktioner: management, finance, selling, engineering and development, operations, samt 5 omkostningsproblemer: direct labor, materials, overhead, sales og administrative

Bogen er let læst men ikke præget af videnskabelig klarhed. Noget nyt indeholder den heller ikke, og man finder mangler og ulogiske argumenter. Forfatterens formål har imidlertid hverken været at skrive en lærebog eller et banebrydende værk. og når dette tages i betragtning, må det indrømmes, at det er 10 relevante problemer, der er behandlet, og konklusionerne er i det store og hele de samme, som findes i driftsøkonomiske lærebøger. Bogen er præget af megen organisationsbeskrivelse, men der er ingen komplicerede metodebeskrivelser. Afsnittet om engineering synes dog lidt vel bredt og præget af forfatterens specielt tekniske interesser.

Det nævnes på side 3, at ethvert firma har tre hovedmotiver: 1) ønsket om at tilfredsstille kundernes behov, 2) varetagelse af det sociale ansvar over for alle de virksomheden tilknyttede personer samt 3) profitmotivet, medens den økonomiske teori lægger hovedvægten på det sidste. Senere i bogen understrege^ forfatteren selv motiv 3, men det kanV næppe benægtes, at mange forretningsfolk sikkert befinder sig bedst ved at tro på de tre og ikke på det ene motiv.

Bogen er en blanding af objektive sandheder og subjektive postulater. Det amerikanske „system of free enterprise" roses ofte, og der kommer derved træk af personlig trosbekendelse med ind i den objektive fremstilling. Pa side 33 skrives om arbejderne: „. .company succes, which means their own success". Det er nok troligt, men dog ikke nogen naturlov, som det synes at fremga af det citerede postulat. Endvidere naevnes nthe burden carrier class", hvormed forfatteren mener enkeltc varer eller afdelinger, som ikke bidragei til det faelles nettoresultat i lige sa haj grad som de cvrige varer eller afdelinger. Denne gruppe er usund og bor elimineres: „.. it calls for drastic action". Forfatteren synes at overse, at en sadan aktion kan have betydning for resultatet for andre grupper. Contribution-princippet samt i det hele taget graensebetragtninger synes ukendte, prisdifferentiering ma heist ikke forekomme o. s. v. Der omtales endvidere en del tommelfingerregler, der sikkert er udbredt i praksis, f. eks. „. . whenever inventory approaches the working capital of the company, the danger signals are out, but even in the „safe zone" of a 50-75 per cent ratio the process must be handled with caution." (Side 39).

Bogen kan ikke anbefales til dem, der vil lære mere driftsøkonomi men nok til dem, der føler, at megen teori er ved at lukke dem inde i et elfenbenstårn, og som derfor ønsker at vide lidt mere om praktiske forretningsfolks udtryksmåder og syn på problemerne. Det er almelderens indtryk, at de i denne bog indeholdte synspunkter er typiske for mange praktikere, også her i landet.