Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 21 (1957)

Svend Jensen og O. Loff, Bogføring og årsregnskab, Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, København 1956, 147 s., kr. 13,75. Svend Jensen, Regnskabsanalyse, 2. udg. Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck, København 1956, 100 s., kr. 8,75.

Erik Johnsen

Side 114

Formålet med disse to bøger er at danne grundlag for undervisningen i bogholderi ved universiteterne, Polyteknisk Læreanstalt og Den grafiske Højskole.

Den første bog, der er en indføring i elementært bogholderi, er på flere måder nydannende indenfor det pensum, man på universiteterne hidtil har krævet af folk til bogholderiprøven, idet den indeholder et 30 sider langt afsnit om vurderingen af årsregnskabets poster, altså en indførelse i elementær statusteori. Man kan diskutere om dette er noget for nybegyndere i faget, det vil sikkert forekomme særdeles abstrakt for de fleste, selv om afsnittet er systematisk opstillet og velskrevet. Der kan rettes indevnding mod et ord som „kapitalfundamentet" (s. 107), og der kan rettes indevnding mod det slagordsagtige i fortolkningen af aktieselskabslovens § 42 (s. 111): „1. Ejendele (aktiver) må aldrig vurderes for højt. forpligtelser (passiver) aldrig for lavt. 2. En fortjeneste må aldrig tages, før den er sikkert konstateret, virkelig til stede, et tab altid, når blot det er ventet eller sandsynligt." Men som helhed er fremstillingen sober og nøgtern.

Med hensyn til indførelsen i bogholderiets problematik og praksis, er dét, der berettiger en ny bog, at den rent fremstillingsmæssigt, rent pædagogisk hæver sig over sine forgængere. Og selv om det m. h. t. behandlingen af grundproblemerne er vanskeligt at se forskel på Poul Hansens hidtil anvendte bog og nærværende, har sidstnævnte det fortrin, at rsregnskabets er mere indgående behandlet og at afsnittet om det dobbelte bogholderis grundregler vel er mere logisk i opbygningen. Alene i disse to afsnit ligger en berettigelse af bogen.

Eksemplerne i bogen er sat forbilledlig
klart op, om de altid er ganske udtømmende,
er mere usikkert.

Selv om der findes specielle lærebøger i gennemskrivningssystemer kunne disse godt behandles mere udførligt, f. eks. på 3-4 sider mod som her en halv.

Men når dette er sagt, må det også siges, at bogen sikkert vil egne sig fortræffeligt til sit formål; den er overskuelig og den indeholder det for en lærebog så vigtige stikordsregister, der her er gjort ret fyldigt.

Svend Jensens bog, Regnskabsanalyse er på 99 sider. Regnskabsanalysen blev i Poul Hansens bog fra 1947 klaret på 23 sider, så når man starter på Sv. Jensens fremstilling,regner man med at få meget at vide. Men faktisk står der ikke andet i den end den ganske traditionelle opstilling af en virksomheds rentabilitet, financiering,likviditet og soliditet, samt noget om dens kreditværdighed. Hvad der navnligsavnes er kriterier til afgørelse af usikkerhedenpå årsregnskabets enkelte størrelser,al den stund dette i nærværende

Side 115

fremstilling lægges til grund for samtlige beregninger, incl. bidragsanalyser, som det må være udelukket at lave med rsregnskabetsom

Hvis man ved „regnskabsanalyse" forstår opstilling af principielt 4 brøker, forekommer bogen for langtrukken, og hvis man forstår noget mere, hvad man forhåbentlig gør, burde der have stået noget om dette. Hvis man ikke ønsker at omtale andet og mere end de 4 meget elementære relationer, kunne bogen fra et pædagogisk synspunkt sikkert med fordel skæres ned til et enkelt afsnit i forannævnte „Bogføring og årsregnskab".