Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 18 (1954)

Distributionsekonomiska problem - en inventering. Studieforbundet Nåringsliv och Samhålle. P. A. Norstedt & Sorters Forlag i distribution. Sth. 1953. 162 sider. Sv. kr. 9,50.

Jacob Ingvartsen

Side 185

Der er vel ikke et erhvervsområde, hvor gammel tradition så hurtigt bør brydes ned som indenfor varefordelingen — og heldigvis er der i årene efter krigen kommet fart i denne nedbrydningsproces. Sverige har i meget af dette været førende i Europa i efterkrigsårene, dels takket være det forspring, som landet grundet på sin stilling fik allerede i krigsårene, dels lakket være den friske måde, hvorpå dette lands erhvervsfolk tager på nye ting. Både når man ser på privathandelen og kooperationen har der i de seneste år været meget at hente i Sverige på distributionsområdet.

Med udgangspunkt i det behov, der foreligger for i særlig grad at se distributionsproblemet som en helhed — altså at betragte det strukturelt — har Studieforbundet Nåringsliv och Samhålle (SNS) i 1952 foranlediget afholdt en konference i Persborg med repræsentanter for industri, engroshandel og detailhandel i Sverige og med repræsentanter for såvel privathandel som kooperation. Efter konferencen og med udgangspunkt i de der stedfundne diskussioner er ovennævnte publikation blevet til gennem et samarbejde mellem personale! ved Foretagsekonomiska Forskningsinstitutet ved Handelshøjskolen i Stockholm under ledelse af instituttets leder, professor Folke Kristensson.

Det er først og fremmest en oversigt over de væsentlige distributionsøkonomiske problemer, en probleminventering, der skal hjælpe læseren til systematik. Den beskriver distributionen som næringsgren i Sverige, udviklingslinierne i denne og giver nogle praktiske eksempler fra udviklingen i en omtale af konsumentkooperationen, de frivillige kæder og andre stordriftsformer i detailhandelen, i det stærkt udviklede selvbetjeningssystem og tendensen til indkøbskoncentration.

I et følgende kapitel gives en oversigt over problemer i forbindelse med en egentlig strukturrationalisering indenfor detailhandelen, derefter gennemgås problemer i forbindelse med prisfastsættelsen, i særlig grad spørgsmålet prisdifferentiering og bruttoprissystemet, og virkninger af offentlig og privat indgriben i varefordelingen. Bogen fortsætter med en behandling af arbejdskraft- og kapitalproblemet indenfor varefordelingssystemet, i særlig grad det eksterne transportsystems forhold og slutter med et afsnit vedrørende konsumenternes forhold til varefordelingen.

Alt dette på 162 sider. At gk i enkeltheder med så mange forhold og problemeri
en anmeldelse er ikke gørligt og vil få tilfældighedens præg. Man
har ønsket en oversigt, og konferencen i Persborg synes mere at have været

Side 186

anledningen end egentlig, hvad de svenske praktikere indenfor distributionsarbcjdetmå formodes at have diskuteret. Oversigten bærer præg af at have flere forfattere, og den røde tråd, som man forventer i indledningen, synes efterhånden, som man kommer frem, at fortone sig noget. Afsnittene er ikke tilstrækkeligt sammenarbejdede, og oversigten ville have vundet ved, at man havde stillet de forskellige problemer i strukturrationaliseringeno. s. v. i relation til de former for mere traditionsfri varefordeling, der gør forsøg på at udvikle en sådan. Det havde heller ikke gjort behandlingenindenfor de 162 sider af flere af de overvældende mange forhold helt så summarisk som tilfældet er.

Men søger man overvindelse for sin irritation over disse ting, giver bogen på flere områder gode enkeltheder om svenske forhold i dag på distributionsområdet og lægger op til en oversigt — men også kun en oversigt -— over de mange forhold, der både fra praktikeres og teoretikeres side må iagttages ved arbejdet med hele dette betydningsfulde erhvervsområde og dets rationalisering — den pointerer klart, at det afgørende netop er en strukturrationalisering og hvorfor, og dermed også vejen frem i denne.