Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 18 (1954)

John Barfort: Fabriksbogføring og industriel kalkulation. 2. udg. Ud givet af medlemmer af Handelsskolernes Eksamenskommission. I kom mission hos Konrad Jørgensens Bogtrykkeri. Kolding. 1954. 180 sider Kr. 18.—.

Jens J. Lund

Denne bog, der nu foreligger i 2. omarbejdede og udvidede udgave, har i første række til formål at dække kravene i faget fabriksbogføring ved handelsskolerne; men den vil sikkert også få en læserkreds blandt andre, der søger en introduktion i det industrielle regnskabsvæsen.

Det kan uden overdrivelse fastslås, at der uddannelsesmæssigt er gjort for lidt for de stadigt voksende funktionærgrupper, der i industrien er beskæftiget ved kalkulation, lønningsregnskab, arbejdstilrettelæggelse etc. Gennem mange år har der nærmest været et tomrum mellem den tvungne, elementære handelsmedhjælpereksamen og den meget krævende og omfattende diplomprøve i regnskabsvæsen. Det må blive en stor hjælp for revisorer og regnskabschefer at kunne få medarbejdere, der kan møde med den viden, som er nedlagt i John Barforts bog: Fabriksbogføring.

Bogen er opdelt i to hovedafsnit: 1) fabriksbogføring og 2) kalkulation. Efter en kort gennemgang af omkostningernes forløb og elementær fabriksbogføring gives en beskrivelse af omkostningsarterne, hvorunder lønningsregnskabet på en udmærket måde bliver udførligt behandlet med eksempler på lønningskort og lønningsopgerelser. Videre omtales valg af omkostningssteder og omkostningernes fordeling på disse. Der burde vel her være vist en kontoplan med et eksempel på, hvorledes konteringen kan foregå. Afsnittet afsluttes med et eksempel på standardmetoden, der såvel for den selvstændige læser som ved gennemgangen i undervisningen må kunne give et frugtbart indblik i visse sider af driftsøkonomien.

I afsnittet kalkulation behandles divisionsmetoden med dens afarter, restmetoden og ækvivalensmetoden, grundigt og videre tillægsmetoden med de forskellige gængse former for kalkulationstillæg, uden at der er gået for vidt. I en bog af den foreliggende art bliver det i høj grad forfatterens opgave at begrænse stoffet og undgå at fortabe sig for stærkt i specialiteter. Det synes på en udmærket måde at være lykkedes for Barfort, der kan være tilfreds med det opnåede resultat. For at sikre en grundig tilegnelse af stoffet loves det i forordet, at der snart vil fremkomme en opgavesamling.

Vi har jo på skandinaviske sprog en righoldig litteratur inden for området.
Det ville være gavnligt med en litteraturliste til vejledning for læsere, der
kunne ønske al gå videre. Det må vi måske bede om i næste udgave.