Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 17 (1953)

Om selvbetjeningsbutikker i U.S.A. Udgivet ved Udenrigsministeriets foranstaltning. I kommission hos Andr. Fred. Høsl & Søns Forlag. Kbh. 1953. 170 sider + udtræksbilag. Kr. 10,—.

A. Villemoes

Side 286

Beretningens omslag må honorere alle fordringer til en emballages styrke og blikfang. Mindre sikkert er det, at udskriften eller titlen giver dækkendeoplysning om indholdet. Beretningen handler i væsentlig grad om supermarkets, der inåske »ikke behøver at oversættes« (side 26), men som i hvert fald næppe kan oversættes til selvbetjeningsbutikker. Det, der karakteriserersupermarkets, er vel først og fremmest en ny branchedeling, der samler flere eller alle fødevarebrancher under eet tag, hvorimod selvbetjeninger

Side 287

betjeningeren salgsteknik, som supermarkets liar fælles med flere andre
brancher.

Beretningen synes at give .svar på alt, hvad en dansk detailhandler måtte ønske at vide om amerikanske supermarkets (S.M.). Fremstillingen er både omfattende og dybtgående. Baggrunden for den stedfindende udvikling belyses i en kort beskrivelse af landet og befolkningen samt i en omtale af den relevante lovgivning efterfulgt af statistiske oversigter over de seneste forskydninger inden for detailhandelen. S. M.'s beliggenhedsproblemer og en omtale af inventaret får liv i et følgende afsnit om arbejdets tilrettelægning, vareplacering, prisfastsættelse, reklame m. m. Et afsnit er viet indkøbet, og herunder redegøres der for det nære samarbejde under forskellige former med fabrikant, grossist eller cenirallager. Behandlingen af S. M.'s driftsøkonomi må påkalde særlig interesse.

Delegationen talte imidlertid ikke blot repræsentanter for detailhandelen — privat og kooperativ — men også for detailhandelens medhjælpere og for forbrugerne, og i tråd hermed fortsætter beretningen med en omtale af de vilkår, S. M. byder sine medarbejdere, og et afsnit om, i hvilket omfang S. M. imødekommer kundernes, ønsker om kvalitetsmærkning m. v.

For fuldstændighedens skyld skal det tilføjes, at beretningen er forsynet med så mange gode, oplyser de illustrationer, at man med et citat fra beretningen om en engelsksproget brochure kan sige: »Selv ikke-sprogkyndige vil kunne få fuldt udbytte af en gennemlæsning« (side 99).

Men den fulde berettigelse af en bekostelig studierejse kan næppe ligge i en refererende og beskrivende beretning, der formentlig kunne være kompileret på Handelshøjskolens bibliotek; den egentlige værdi ligger i de bemærkninger, der krydrer de enkelte afsnit, og som bidrager til at blotlægge mangler og ønskelige forbedringer i den danske detailhandel eller de forhold, den arbejder under. Eksempler: U.S.A. har »store branchekombinationer (herunder bl. a. kæder og enhedsprisforretninger), som vi foreløbig er helt fremmed over for, og disse forretninger synes at have en særlig evne til at fremskynde og lede udviklingen« (side 23); »Vort land byder endnu ikke detailhandelen de forudsætninger, som har skabt de moderne supermarkets, og dog er det uden tvivl dem, vi skal søge at lære af« (side 39); »Prepackaging. På dette såvel som på så mange andre områder er amerikanerne mindst 1520 år forud for os« (side 74); »Danske fødevarebutikker med omsætninger under 200.000 kr. årlig (d. v. s. ca. 2k af den samlede omsætning) er butikker, som ud fra en moderne opfattelse af rationel butiksdrift ikke på tilfredsstillende måde kan udnyttes, hvor megen sympati man end kan nære for denne butiksforrn« (side 128); »Det er åbenbart, at der findes en vis, stivhed og konservatisme inden for vor detailhandel, som hindrer fremskridtene« (side 143).

Disse udtalelser mangler ikke noget i klarhed, og det kan undre, at konstateringenaf, at danske købmænds normtal »for bruttoavance og omkostninger(ligger) lavere, når man sammenligner dem med de amerikanske tal for blandede forretninger og supermarkets« (side 142), ikke har manet til større varsomhed; men lår kritiske udtalelser som de citerede uden forbehold fremsættes af en kreds af erfarne og sagkyndige repræsentanter for dansk detailhandel, kan det kun være naturligt, at beretningen slutter

Side 288

med at opfordre »til en omvurdering af synspunkterne på detailhandelen herhjemme både fra lovgivningen, erhvervene og forbrugernes side« (side 168). Og det havde måske også været naturligt, om denne opfordring var blevet uddybet med en tydeligere påpegning af hindringerne for fremskridteneeller endnu bedre med rekommandationer om egnede foranstaltningertil fjernelse af disse hindringer. I så henseende er beretningen en skuffelse. Forklaringen herpå ligger i delegationens sammensætning; alsidigheden,der skulle være en styrke, viser sig her at være en svaghed, idet den har stillet sig i vejen for en mere positiv fælles udtalelse.