Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 17 (1953)

Accounting for Inflation. A Study of Techniques under Conditions of Changing Price Levels. By the Taxation and Research Committee of the Association of Certified and Corporate Accountants. Gee & Co. (Publishers) Ltd. London 1952. 149 sider. Sh. 15/—.

Egon Andersen

Side 81

Denne bog er resultatet al et »team-work«, præsteret af The Taxation and Research Committee of the Association of Certified and Corporate Accountants«. Med den sammensætning af såvel trænede regnskabsfolk som skolede økonomer, forfatterkomiteen har, går man i gang med bogen med store forventninger.

Opbygningen af bogen er meget systematisk, men virker sine steder for langtrukken. Således bruger forfatterne de første to kapitler til at redegøre for betydningen af, at man er opmærksom på prissvingningernes betydning ved overskudsopgørelse. I forbindelse hermed gennemføres en analyse af den fremgangsmåde, praksis anvender ved opgørelsen af det regnskabsmæssige overskud. Resultatet bliver en påvisning af det, man på forhånd vidste, nemlig at virksomhederne i praksis under en så langvarig prisstigning som den, verden har været ude for siden 1939, efterhånden får opskrevet omsætningsaktiver:n.e, samtidig med at de gennem de foretagne afskrivninger på anlægsaktiverne tilbageholdte beløb er ganske utilstrækkelige til at finansiere genanskaffelsen af disse aktiver.

De næste to kapitler anvendes dels til en teoretisk diskussion af anskaffelses - kontra genanskaffelse ssynspunktet, og dels til en gennemgang af betydningen af at foretage afskrivninger på materielle aktiver på basis af genanskaffelsesværdien, der fastslås som den mest hensigtsmæssige værdi at anvende, jfr. side 59: »Past costs are useful to management only in the determination of current or probable future costs, and are used by good management solely for this purpose Management requires knowledge of current inventory cost, not past cost; and in so far as the depreciation factor enters into a management decision, only current and future costs can have any possible bearing«.

I kapitlerne V, VI og VII fremsættes et forslag til løsning af problemerneomkring svingende prisniveau. På dette stadium kunne man forventeat se noget nyt, men man bliver stort set skuffet. En lille fiks nydannelseforekommer dog, hvad angår den regnskabsmæssige behandling af den materielle anlægsformue, idet der vises en fremgangsmåde, hvor man opnår at belaste driftsregnskabet med afskrivninger baseret på genanskaffelsesværdiensamtidig med, at den resterende del af aktiverne optagesi statusopgørelsen til dagsværdi — uden at det er nødvendigt at arbejdemed en konto for korrektion af tidligere foretagne afskrivninger,

Side 82

således som professor E. Schmidt foreslår i »Die organische Tageswertbilanz«.Forskellen mellem det organiske princip og den i den her anmeldtebog foreslåede metode er, at medens det organiske princip forelageren opskrivning svarende til stigningen i genanskaffelsesværdien, går man her ind for kun at opskrive anlægsaktiverne med et beløb, der svarer lil stigningen i genanskaffelsesværdien multipliceret med den del af ak[ivet,der endnu er i behold (se eks. side 67). Det må erkendes, at den sidstnævnte fremgangsmåde er den mest logiske.

Med hensyn til omsajtningsformuen (varelageret) ligger man på linie med de tanker, der allerede i 1929 blev fremsat af nævnte professor Schmidt, og som er nedfældet i det organiske princip. Men disse tanker fremsættes au som noget nyt. Årsagen hertil må være, at selv om komiteen har gjort dybtgående litteraturstudier (litteraturfortegnelsen omfatter 90 bøger, artikler og pjecer), så mangler dog visse grundlæggende værker, idet tyske forfattere, der allerede for 25 år siden begyndte at skrive om disse problemer, ikke er repræsenteret. Dette ukendskab til den tysksprogede litteratur er en væsentlig svaghed ved bogen, en svaghed som man forøvrigt ■— desværre - alt for ofte træffer i engelsk og amerikansk litteratur.

En samlet vurdering af bogen fører til, at den nærmest ligger på det plan, man arbejdede på i Tyskland og Skandinavien for 1015 år siden. Således savnes fuldstændig en omtale og analyse af den indflydelse, ndringer formue- og kapitalstruktur vil have på bevarelsen af virksomhedens økonomiske fundament.

I et appendix har forfatterne givet en kort oversigt over, i hvilken udtrækning skattemyndighederne i forskellige lande (Tyskland, Belgien, Frankrig, Italien, U.S.A., Canada, Sverige og Danmark) har anerkendt afskrivning på basis af genanskaffelsesværdierne som skattefri afskrivning, hette afsnit er interessant, men må ses på baggrund af de specielle formal, som skatteudskrivningen har haft i de forskellige lande.