Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 16 (1952)

Palle Hansen (red.) : Håndbog i Regnskabsvæsen. Branner & Korch. Kbh. 1952. 12* + 1000 sider. Kr. 115,00 hft.; kr. 135,00 ib.

Red.

Side 147

Handbogen er redigeret af docent Palle Harisen med bistand af assistent
ved Regnskabslaboratoriet Egon Andersen, H. A. & H. D. og statsautoriseret

Side 148

revisor A. Krogh Jensen. Som medarbejder ved udarbejdelsen af de enkelte
kapitler har medvirket 27 danske og norske regnskabsfolk, driftsøkonomer
og statsautoriserede revisorer.

Værket er en opslagsbog, der først og fremmest henvender sig til praktiske erhvervsfolk som virksomhedsledere, regnskabsfolk og revisorer, der har behov for en å jour-ført orientering i spørgsmål inden for moderne regnskabsvæsen.

Håndbogen er opbygget omkring de fire hovedområder: 1) Årsregnskabet, 2) Det interne regnskabsvæsen, 3) Bogføringens organisation og 4) Specielle områder. Inden for disse områder er stoffet opdelt i 31 kapitler, der hver behandler sit emne.

Årsregnskabets problemkreds behandles i 13 kapitler. Der redegøres for årsregnskabets opbygning og indhold, analyse af årsregnskabet, rsoverskudet, likvide beholdninger, tilgodehavender, varebeholdninger, materielle og immaterielle aktiver, værdipapirer, fremmedkapital, egenkapital, samt koncernregnskabet

I 10 kapitler gives en orientering i det interne regnskabsvæsens teknik og seneste udvikling. Sammenfattende er området behandlet i »Driftsbogføringens tilrettelæggelse«, og i to andre grundlæggende kapitler, »Omkostninger og deres regnskabsmæssige behandling« og »Interne regnskabsrapporter«, er henholdsvis det interne regnskabs kerne: omkostningerne og virksomhedens regnskabsmæssige kommunikationsproblemer taget op. Et kapitel behandler standardmetoden. Visse betydelige omkostningsarter gennemgås i selvstændige kapitler; det gælder materialer, lønninger, afskrivninger og interne omkostninger. Endelig redegøres i to kapitler for de regnskabsmæssige funktioner kalkulation og budgettering.

Behandlingen af bogføringens organisation strækker sig over 6 kapitler, hvoraf et indledende beskæftiger sig med regnskabsfunktionens placering i organisationsplanen. Kapitlet »Konti og kontoplaner« redegør for kontonettets opbygning. De forskellige bogføringsmetoder, derunder de mest moderne tekniske hjælpemidler som peg-board og pinsortering, beskrives i kapitlet »Bogføringsmetoder«. Et særligt kapitel omhandler maskinbogføringen, og kontorets øvrige maskinelle udstyr er behandlet i kapitlet »Kontortekniske hjælpemidler«. Endelig har den stadigt voksende betydning for virksomhedsledelsen af et rationelt blanketsystem (formularsyslem) gjort et særligt kapitel om dette emne naturligt.

Som specielle områder er i to kapitler redegjort for de regnskabsmæssige opgørelser ved betalingsstandsning (akkord, konkurs, likvidation) samt for de regnskabsmæssige problemer i forbindelse med interessentskaber, skatteopgørelse af indkomst og formue, prisloven samt kreditværdighedsopgørelser.

I de enkelte kapitler er stoffet nedbrudt i detailemner, og fremstillingen
er i vid udstrækning understøttet af praktiske eksempler, figurer samt citater
fra danske og udenlandske værker.

Den hurtige opledning af enkeltemner er tilstrsebt gennem udarbejdelsen
af et rneget righoldigt stikordsregister (3.400 ord) samt eennem selvstaendige
indholdsfortegnelser for hvert kapitel.