Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 16 (1952)

George Raymond Lindahl jr.: Butikshandelen med fødevarer i Danmark. En undersøgelse af dansk butikshandels praksis med forskellige rationaliseringsforslag. I kommission hos Andr. Fred. Høst & Søns Forlag. Kbh. 1952. 62 sider. Kr. 3,50.

Ottomar Loff

Et led i den virksomhed, som udøvedes af Marshallplanens økonomiske samarbejdsorganisation (E.C.A.) og videreføres af dens afløser, Mutual Security Agency (M.S.A.), er ydelse af såkaldt teknisk bistand fra U.S.A. iil de europæiske deltagerlande, deriblandt Danmark. Denne tekniske bistand ydes bl. a. på den måde, at danske fagfolk sendes til Amerika for dér at studere udviklingen indenfor deres felt, medens omvendt amerikanske specialister aflægger besøg her i landet for at virke som rådgivere. Formidlingen af den tekniske bistand er her i landet overdraget Produktivitetsudvalget.

For at nyttiggøre erfaringerne fra disse rejser — både de danske studiegruppers i U.S.A. og de amerikanske konsulenters i Danmark — i så vide kredse som muligt, offentliggør Produktivitetsudvalget de udarbejdede rapporter. Hidtil er følgende rapporter udkommet: Amerikansk beklædningsindustri, Arbejdsmarkedet i U.S.A., Betonteknologiske studier i U.S.A., Jernog stålstøberier, Amerikansk trikotageindustri, samt endelig den rapport, som er genstand for nærværende anmeldelse. Under forberedelse er rapporter om Anvendelse af syntetiske formstoffer inden for tekstilindustrien, Ledelse, arbejdskraft og produktivitet, Dansk beklædningsindustri, Nogle træk af moderne amerikansk handel, og Husholdningsarbejde i U.S.A.

G. R. Lindahl virkede som M.S.A.-konsulent her i landet fra nov. 1951 til jan. 1952. Han stod i nært samarbejde med Produktivitetsudvalget og fik støtte fra forskellige detailhandelsorganisationer og firmaer såvel inden for den private handel som kooperationen. Hans rapport hviler iøvrigt på undersøgelser af »et repræsentativt udsnit af detailforretninger inden for kolonialbranchen«. Dens formål er »at påvise en række praktiske muligheder for at rationalisere konsumbranchens driftsformer til fordel ikke blot for de næringsdrivende selv, men også for de øvrige omsætningsled inden for produktion og forhandling af levnedsmidler og i sidste instans for hele det købende publikum ■ de danske forbrugere« (side 4).

I rapportens første kapitel behandles dansk fødevare-detailhandels problemer,d. v. s. de punkter, hvor Lindahl har fundet, at den kan rationaliseres.Forfatteren sætter straks fingeren på tre forhold, der formentlig mere end noget andet hindrer en effektivisering og billiggørelse af detaildistributionenher til lands, nemlig næringslovens forbud mod flere end

Side 141

eet udsalg i hver kommune, de i sundhedshensyn begrundede lovmæssige skranker for fødevare-detailforretningers varesortiment og systemet med ensartede, af producenten fastsatte udsalgspriser. Disse restriktioner kan man for en stor del takke for, at der findes så mange, så små og så urationelt drevne detailforretninger, og Lindahl foreslår dem ophævet eller væsentligt lempet. Videre peger rapporten på en række driftsorganisatoriske problemeri vor detailhandel, såsom ringe omsætningshastighed, for mange artikler i hver vareart, for lille omsætning pr. beskæftiget, for mange løssalgsvarer, for store omkostninger til udbringning og kreditgivning m. m. Endelig har forfatteren bemærket en for dårlig udnyttelse af salgsfremmende midler som facade, vinduesudstilling, butiksinteriør, belysning, prismærkning etc.

Mange af disse ting er sagt før, men de kan næppe siges for tit — så lidt det har hjulpet hidtil! En fordomsfri diskussion af de nævnte legale restriktioner er især vanskelig, fordi den let kommer til at tangere politiske synspunkter. En af fordelene ved denne rapport er, at dens forfatter som udenforstående, »neutral« sagkyndig kan sige sin mening, uden at der kan skydes ham andre motiver end de rent distributionsøkonomiske i skoene. Men, som Lindahl selv siger (s. 10): »Forandringer i den bestående lovgivning til fordel for detailhandelen med fødevarer vil, uanset hvor hårdt de er tiltrængt, sikkert kun kunne gennemføres ved en besværlig proces, der måske vil blive hæmmet af aktiv mistænksomhed eller passiv ligegyldighed i de kredse, der i sidste instans vil have størst fordel heraf«.

I de følgende kapitler anvises vejene til detailhandelens effektivisering nærmere. Et afsnit om »bedre driftsmetoder i detailhandelen« bringer en lange række konkrete forslag til rent praktiske foranstaltninger, som kan gennemføres i enhver detailbutik. Resultater opnået af »en koncern af danske fødevareforretninger« (formentlig Irma) refereres (s. 15). Forøvrigt går rapporten stærkt ind for og ofrer relativt megen plads på selvbetjeningssystemet. Den redegør for danske erfaringer med denne salgsform, for omkostningerne ved overgang dertil, giver forslag til varesortiment, inventar, butiksindretning, vareudstillinger, former for prismærkning etc. Endvidere diskuteres og gives der gode råd m. h. t. selvbetjeningssystemet i forhold til forbrugerne, producenterne og købmændene.

Rapporten er præget af saglighed og besindighed, selv om forfatteren siger sin mening uden omsvøb. Den giver sig ikke ud for at kunne byde på revolutionerende patentløsninger. Lindahl er rigtignok begejstret for selvbetjeningssystemet, og en gang imellem synes denne begejstring i nogen grad at tage magten fra ham, som når han (s. 59) hævder, at en butik på 30 m2m2 eller med en omsætning på 80.000 kr. med fordel kan laves om til selvbetjening, eller når han forfalder til fraser som: »Formatet af købmandens opfindsomhed er vigtigere end størrelsen af hans butik ....«. (De 7 danske selvbetjeningsbutikker, L. har undersøgt, havde et gennemsnitligt areal på 74 m2m2 og en gennemsnitlig omsætning før omdannelsen til selvbetjening på 430.000 kr. Side 12).

Stilen er tilpas knap og afvekslende (således den fortræffelige idé med at forme et kapitel (IX) som »spørgsmål og svar«), og fremstillingen er som helhed let forståelig og praktisk præget, behageligt fri for almindeligheder. Teksten er udmærket illustreret (med danske billeder!). Alt i alt skulle

Side 142

rapporten have gode chancer for at blive læst af dem, den først og fremmester
skrevet for og har noget at fortælle: butiksindehaverne. Måtte de
tage vel imod de mange fornuftige råd, den giver dem.