Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 15 (1951)

Poul Bahnsen: Arbejdspsykologi. Synspunkter og Problemer. Nyt Nordisk Forlag, Arnold Busck. - Kbh. 1950. 272 sider. Kr. 12,85 lift.

Asger Langkjær

Med magister Poul Bahnsens bog har vi fået et vigtigt nyt bidrag til den danske psykologiske litteratur. Poul Bahnsens »Arbejdspsykologi« er, som det ganske rigtigt fremføres af K. Bruun-Rasmussen i hans forord til bogen, den første samlede fremstilling af arbejdspsykologiens hovedpunkter, der foreligger på dansk. Det er i bogen specielt arbejdsledelsens problemer, der står i forgrunden, og mag. Bahnsen anfører, at det er hensigten med bogen at bringe en række synspunkter, erfaringer og fremgangsmåder til arbejdslederens kundskab, som skulle kunne medvirke til, at han i givet tilfælde bliver en bedre arbejdsleder, end han ville være, hvis han var uvidende om dem. Der er næppe heller tvivl om, at mag. Bahnsen har nået sin hensigt på bedste måde. Den arbejdsleder — og det er næsten ligegyldigt, inden for hvilkel område han arbejder — der læser bogen med lidt omtanke, vil få et betydeligt udbytte af at stifte bekendtskab med bogens synspunkter og problembehandling, og han vil tillige have lært, hvordan mange arbejdspsykologiske opgaver skal gribes an i den daglige praksis på arbejdspladsen. Det er nemlig en god ting, at mag. Bahnsen i så høj grad formår at lægge stoffet til rette, så man får at vide, hvad man skal gøre om ikke just i de enkelte tilfælde så dog, når man står over for opgaver af en vis an:,

Arbejdspsykologien favner vidt. Af de mange problemer, som tages op i bogen, skal nævnes: Arbejdskraftens antagelse, den menneskelige læreevne, arbejdsinstruktionens teknik, arbejdsforenkling, træthed, monotoni, arbejdsledelse og menneskeforståelse, arbejdslederens opgaver, gruppepsykologi, demokratisk arbejdsledelse.

Mag. Bahnsen lægger stor vægt på det nye syn på arbejdsinstruktionens teknik. Det er ikke nok, at man bare siger og viser, hvad der skal gøres. Man må sørge for, at den, der instrueres, får indøvet de funktioner, som skal kunnes. Arbejdsledelse er også noget, som må indøves. I kapitlet om arbejdsinstruktionens teknik giver mag. Bahnsen derfor et indblik i T.W. Lsystemet (T.W.I. = Training Within Industry), der under betegnelsen T. I. A. (Træning i Arbejdsledelse) af Industriraadet er tilpasset efter danske

En udmærket og meget nyttig studievejledning til bogen er udarbejdet
af Nikolaj Grauer. Den er udkommet på samme forlag som bogen.

Studievejledningen, der er udarbejdet i samråd med mag. Bahnsen, er en fortrinlig hjælp til videre selvstudium og til gennemførelse af studiekredse. Den indeholder en righoldig fortegnelse over og mange henvisninger til specielle spørgsmål inden for området arbejdet og mennesket.