Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 13 (1949)

Svensk Grosshandel. Under redaktion av Bert Lindström och [7/ af Trolle. Utgiven av Sveriges Grossistforbund. Seelig A Co. i distribution. Sth. 1947. 422 sider.

Ottomar Loff

Side 63

Der er efterhanden adskillige eksempler pa, at organisationer, insthutioner og firmaer vaelger at raarkere et jubiltcum \ed at uilyive en undersu{,else af mere almen karakter indenfor et omrade, der berorer vedkoinmende foretagende, frerafor at udsende et af de traditionellc jubilacumsvaerker med dyr indbinding, flottc billeder og ros til hpjre og venstre. Deter en skik, som man kun kan pnske al mulig frerugang. Thi ligesa Merdifulde den fprste type >jubilseumsskrifter« kan vaere, ligesa unjttige og uinteressante ud over en ganske sna;vcr kreds er i reglen den sidste slags.

Sveriges Grossistforbund leverede til sit 25 års jubilæum i november 1947 et fortræffeligt eksempel på den type jubilæumsskrifter, som foruden på smuk måde at markere mærkedagen, vækker interesse og spreder nj ttig kundskab i vide kredse. Man overdrog to unge driftspkonomer, tilknyttet henholdsvis Affiirsekonomisk Forskningsinstitut ved Stockholms handelshøjskole og Grosshandelns Llredninssinstitut, al skrixe en p.i msamlade fakta grundad bok om den svenska grosshandeln<, idet man iovrigt gav dem frie hænder til disponeringen af bogen. Resultatet er blevet en bredt anlagt fremstilling af den selvstændige (»fritstående«) engroshandels økonomiske funktioner og struktur, særligt belyst ud fra forholdene i Sverige, som nun har skaffet sig oplysning om ved en omfattende indsamling af materiale specielt til dette formål. Foruden de to redaktorer har en række erhvervsøkonomiske teoretikere og praktikere medvirket som forfattere og radgivere.

I bogens 1. del -- den almindelige del — gøres der rede for engroshandelensopgaver og plads i vareomsælningen, engroshandelens udvikling, branchedelingen, leverandører og kunder, Tirksomhedsstprrelse, salgsdistriktog beliggenhed, indkobharbejdet, salgsarbejdet, omkostningerne. Man er med vilje gået uden om spørgsmål af mere teknisk karakler i engroshandelen,såsom ordrerutine, lagerindretning, varebehandling ni. in., idet man frygtede, at en fremstilling heraf alt for hurtigt \iJlr blive foneldel som følge af den hastige udvikling, der foregår på disse områder. I 2, del behandlesde fleste engroshandelsbraneher, til dels samlet i storre grupper. De — forholdsvis få — brancher, som ikke er tilknyttet Sveriges Grossistforbund,er ikku medtaget, ligesom undersugelserne i det hele taget kun omfatterde \irksomheder, der er medlemmer af denne organisation; i alt væsentligter drt dog kun småvirksomheder, der slår udenfor. En vjesentlig begrænsning ligger i, at bogen kun beskæftiger sig med den erhvervsspeeialiserede— den fritstående — engroshandel; del medforer, at så betydningsfuldedele af »engroshandelen« — taget som samfundsøkonomisk begreb — som industriens egne salgsorganisationer, Kooperaliva Forbundet og de frivilligekæders

Side 64

villigekædersindkøbscentraler ikke er med. Forøvrigt synes det også, som
om hele området opkøbsengroshandel er noget stedmoderligt behandlet.

Af den fritstående engroshandel, dens opbygning, opgaver, virkemåde og problemer, giver bogen et overskueligt og interessant billede. Kendsgerninger og tal meddeles om mange forhold, som man hidtil kun har haft formodninger om. Man får et levende indtryk af, hvilket stærkt skiftende og individuelt præget erhverv engroshandelen er; der er så lidt, der går efter faste skemaer eller standardløsninger. Bogens fremstillingsform er let tilgængelig, og udmærkede grafiske og andre illustrationer letter ydermere tilegnelsen. Som eksempel på et af de mange spørgsmål, der gores rede for, kan nævnes omsætningens fordeling på kundekategorier: detaillister, andre grossister, fabrikanter, håndværkere, offentlige institutioner og diverse. Man ser, hvorledes salget til detaillister dominerer i konsumentvarebranchernc (kolonial, kortevarer, skotøj etc.), medens i producentvarebrancher som elektriske artikler, kemikalier, glas etc. afsætningen til håndværkere og fabrikanter samt i nogen grad til andre grossister er fremherskende. Interessant er det også i denne forbindelse at erfare, at >.export forekommer endast hos ett fåtal av de undersokta foretagen«. Afsnittet om engroshandelens omkostninger er desværre temmelig kort og til dels ret alment holdt. løvrigt må en redegørelse for omkostningerne uvægerligt få begrænset værdi, når den kun omfatter den fritstående engroshandel, uden forsog på sammenligning med andre af engroshandelens organisationsformer eller på at indfoje engroshandelen i den samlede distributionskæde.

Bogen kan anbefales ogsa til danske lsesere, der interesserer sig for det
betydningsfulde led i samfundets pkonomiske struktur, som engroshandelen
er.