Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 13 (1949)

Carl Gustaf Weman: Arbetsstudier och organisation i handeln. Några intryk och forslag. Udgivet af Handelns Arbetsgivareorganisation. Stockholm 1948. 148 sider. Sv. kr. 5,—.

V. Bennike Pedersen

Side 54

Forfatteren til denne lille bog, ingenior Weraan, er til daglig beskseftiget som leder af Sveriges Grossistforbunds organisationsafdeling, og bogen er delvis skrevet som en udvidet fortssettelse af en lidligere udkomraet bog »Handelens rationalisering*, som ingenior Weraan var medforfatter til, og som Provinshandelskammeret lod overssette og udgive pa dansk i 1947 (anmeldt i Handelsv. Tidsskrift, ha?fte 63—64).

Ligesom tilfældet var med den første bog, har den foreliggende ogsn til opgave at vække interessen for rationalisering inden for handelen, og bogen behandler — om end i begrænset form — en række problemer inden for handelen.

I sin indledning søger forfatteren således at gøre situationen op for handelen i dag og er bl. a. inde på diskussionen om de store distributionsomkostninger og rationaliseringsarbejdet inden for handelen, som ligger langt tilbage for industrien. Ingeniør Weman mener ikke, at man endnu kan komme med endelige forslag til ideelle metoder, men al der stadig ma arbejdes videre med analyser og undersøgelser. Bogen tjener derfor kun til information over, hvor langt man hidtil er kommet.

De eksempler, som forfatteren opstiller for, hvad der kan opnås gennem en rationalisering, er imidlertid ikke særlig jjodt valgt, idet de fleste drejer sig om byggetekniske forhold, som ganske vist ikke må undervurderes, men på den anden side kan eksemplerne let få læseren til at tro, at en rationalisering altid er forbundet med større bygningsændringcr. Denne tro bestyrkes) yderligere ved, at ingeniør Weman gang på gnng henviser til byggetekniske forhold hele bogen igennem.

Årsagen hertil må antagelig henføres til, al forfatteren er tekniker, og det
er sikkert af samme årsag, at de regnskabsmæssige muligheder for at analysere
virksomheden slet ikke er omtalt.

Om forholdet mellem arbejdsgiver og personale .skriver forfalleren, al man heldigvis ikke alle steder møder kortsynede ledere, men dog ofte ser, at arbejderne er klare over en dårlig arbejdstilrettelæggelse, men ikke lor påtale den på grund af ledernes holdning. Det er jo ikke noget ukendl fænomen, og selvfølgelig kan rationaliseringsmandcn, som forfatteren skriver, her komme ind som et neutralt mellemled, men desværre er dennes arbejdstid ofte så kort inden for virksomheden, at en mere varig kontakt mellem parterne ikke kan sluttes. Desuden rr opgaven sft vanskelig, at man hellere må overlade den til de specialuddannede folk, som beskæftiger sig med psykologisk arbejdsledelse.

Visse afsnit af bogen vil sikkert virke noget teoretisk på den praktiske
handelsmand; det gælder f. eks. omtalen af konsumonlrn, som ingeniør
Weman vil drage ind i undersøgelsen pi den made, at det gennem tidsstudierfastslås,

Side 55

studierfastslås,hvor stor en del af husmødrenes tid, der medgår til indkøb, og i hvilket omfang servicefunktionerne er overvæltet på disse. Naturligvis spiller kundernes indkøbsvaner og ønsker en ret stor rolle, men den enkelte handlende er sikkert mere interesseret i, hvorledes han bedst kan imødekommekundernes ønske ud fra sin forretning, og hvorledes han lettest kan afbøde de spidsbelastninger, som kundernes købevaner medfører.

Forfatteren er da også inde på disse topbelastninger i sin omtale af en undersøgelse i en detailbutik, og nævner bl. a. her mulighederne for at fordele arbejdet gennem en rationel arbejdstilrettelæggelse, således at oprydning og andet buliksarbejde foregår i de døde perioder. Dette afsnit er imidlertid meget kort og ufuldstændigt, bl. a. savnes fuldstændigt en omtale af varernes placering i forhold til den centrale ekspeditionsplads, således at transportvejen nedsættes, idet der herigennem kan spares tid ved selve ekspeditionerne, så topbelastningerne hurtigere kan afvikles, og ventetiden for kunderne nedsættes.

Engroshandelen er derimod betydelig mere omfattende behandlet, og forfatteren skriver da også selv, at det navnlig er denne del af handelen, han beskæftiger sig med i sit daglige arbejde. Her omtales først den betydning det har at få gennemfort en effektiv vareopdeling, således at de ensartede varer samles mest muligt, hvilket spiller en stor rolle for arbejdet ved ekspeditionen, og endvidere behandles ekspeditionssystemer, inventaropstillinger, transportmidler, lagerboger, ordrearter og meget andet, som berører arbejdet inden for en engrosvirksomhed. Det mest interessante ved denne gennemgang er imidlertid de tabeller, der på basis af tidsstudier er opstillet for de enkelte arbejder i forbindelse med såvel kontor- som lagerarbejdet.

I tabellerne over lagerarbejdet begår ingeniør Weman dog en fejl, idet tiden til ekspedition pr. ordrelinie er ansat som en fast faktor, hvilket skyldes, at studiet er taget over en serie ordrer, og tiden pr. linie derefter er beregnet som et gennemsnit. Herved glemmes imidlertid, at ordrerne ved ekspeditionen har sine »faste omkostningerc i form af det arbejde der ikke har relation til ordrestørrelsen, det gælder f. eks. fremtageisen af ordrebladet og lign. Hvis studiet i stedet var gennemfort for hver ordre for sig, ville det have vist sig, at de små ordrer kræver langt storre tid pr. linie end de store, og det ville i høj grad understrege den fare, de små ordrer rummer for at (tixe en dårlig rentabilitet.

I sin videre behandling af arbejdsstudierne soger forfatteren at opstille en omkostningskalkulation, idet de fundne lider omregnes til kr. og ore ved hjælp af en gennemsnitsløn. Denne vej er ganske vist farbar, men på grund af de store svingninger i beskæftigelsesgraden skal der mange tidssludier til for blot at få et nogenlunde nojagtigf billede frem, og det vil sikker! vjpre en bedre udvej at fore en jdelsesstatistik i forbindelse med regnskabet, sa man kan fi de ønskede opl\sninger her, og samtidig fplge ydelserne inden for de enkelte funktioner.

I fortsættelse nf arbejdsstudierne går forfatteren endvidere ind pa en udredning af mulighederne for al indføre akkordaflonning inden for handelen, og det er sikkert en ting, som man kan vente sig meget af, men forinden gælder det dog om at finde frem til de mest rationelle arbejdsmetoder.

Helhedsindtrykket af bogen er da også, at der endnu hersker en del usikkerhedom

Side 56

kerhedomspørgsmålet; men trods bogens mangler må det dog siges, at forfatteren har fået adskillige interessante og aktuelle forhold med, og bogen er i hvert fald et bevis for, at der arbejdes med rationaliseringsarbejdet inden for handelen, og de helt store resultater nok skal komme, når man har fået den tilstrækkelige erfaring.