Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 12 (1948)

Danmarks Nationalbudget for Aaret 1948. I kommission hos J. H. Schultz' Forlag. Kbh. 1948. 131 sider. Kr. 4,—.

P. P. Sveistrup

Side 116

Det første danske nationalbudget foreligger nu og vil antagelig blive efterfulgt af flere. En væsentlig del af dets indhold er bekendt gennem store referater i dagspressen, og mange gode ord om nationalbudgettets betydning for nutid og fremtid er allerede skrevet. Der skal derfor ikke her gives nogen egentlig redegørelse for nationalbudgettets enkeltheder, men kun fremsættes nogle enkelte bemærkninger og ønsker med hensyn til fremtiden.

Nationalbudgettet er udarbejdet af et ministerudvalg for økonomi og forsyning, og det bliver derfor stærkt præget af regeringens synspunkter og ønsker. Det er der vel ikke noget at sige til, men man kunne spørge, om det ikke ville være rationellere, om det blev udarbejdet mere uafhængigt af regeringen. I så fald måtte det på en række områder indeholde alternativer, således at læserne fik at vide, hvis man handler på den ene måde, kan resultatet blive sådan, og handler man på den anden måde, kan resultatet blive sådan. På en sådan måde bliver budgettet opløst i en række muligheder, der igen kan være vejledende, når beslutningerne træffes.

Det danske nationalbudget synes at have haft det norske til forbillede;
det er i og for sig værdifuldt at bygge på et godt forbillede, men forbilledet
er ikke fuldkomment, og det kunne efter min opfattelse være ønskeligt, om

Side 117

de danske forfattere frigjorde sig noget mere for forbilledet og søgte at
komme videre, så at vi igen i fremtiden kunne komme til at virke som forbilledefor
Norge; derved ville der opstå en sund kappestrid.

Som et af de områder, hvor en reform ved fremtidige nationalbudgetter ville være ønskelig, kan nævnes, at man i de fleste tabeller foretager en sammenligning med de umiddelbart foregående år. Har disse været unormale, vil en sammenligning ikke sige ret meget. På mange flere områder, end det faktisk er sket, ville en sammenligning med 1938 eller andre tidligere år som de sidste nogenlunde normale år, give et langt bedre bedømmelsesgrundlag.

I forbindelse med dette, kan det også nævnes, at man i forbindelse med budgetlægningen for 1948 må tage hensyn til dispositionernes virkning ud i fremtiden. Dette er f. eks. sket for handelsflådens vedkommende, hvor der opstilles forskellige alternativer for handelsflådens fremtidige størrelse, men dette kan vanskeligt drøftes uden sammenhæng med skøn over den fremtidige indtjeningsevne d. v. s. af fragtratetallets forventede udvikling, og her måtte der vel også kunne opstilles et skøn baseret på den internationale handelsflådes størrelse, nybygninger og forskellige alternativer med hensyn til den internationale handels fremtidige udvikling.

På de fleste områder holder man sig stærkt til tallene fra 1948, og når man opstiller et budget for 1948 den 15. maj samme år, er der vel noget berettiget i, at man regner med nogenlunde uforandrede priser. Står man imidlertid overfor et område, hvor prisudviklingen 193848 har været afvigende fra det normale, ville det være ønskeligt, at man kom noget mere ind på spørgsmålet om, hvorvidt det er priserne 1938 eller 1948, der var abnorme, og om hvilken prisudvikling, der vil kunne ventes, således at. man i god tid kunne tage reb i sejlene, hvor en uheldig prisudvikling måtte kunne forventes.

Betydningen af opstilling af årlige nationalbudgetter vil efter min opfattelse blive større, hvis de udarbejdes mere uafhængigt af en siddende regering, hvis der i budgettet opstilles forskellige alternativer, som der foreligger mulighed for, og endelig hvis sammenligningsgrundlaget ikke alene blev det foregående år, men et år eller gennemsnittet for en årrække, der kunne betragtes som relativt normale, f. eks. 1938, 1935 eller perioden 1929—38.