Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 11 (1947)

A. C. Pigou: Aspects of British Economic History 1918—1925. Macmillan & Co. Ltd. London 1947. 251 Sider.

Erik Reeh

Side 45

Bogen er blevet til under Krigen som et Led i den engelske Efterkrigstidsplanlægning. Formaalet har saaledes ikke været at skrive en økonomisk Historie, men at belyse Udviklingen i Aarene 191825 for bedre at kunne tilrettelægge den økonomiske Politik i Perioden efter den nu afsluttede Krig. Fremstillingen koncentrerer sig derfor om Produktion og Beskæftigelse, direkte Statsindgreb og Pengepolitikken, endvidere belyses Realindkomstens Størrelse i Efterkrigsaarene.

Man undres over, hvor hurtigt Flertallet af Statsindgreb blev afviklet. Det er dog ikke Udtryk for, at de skadelige Virkninger af Krigen hurtigt forsvandt. Paa de fleste Omraader kunde de spores langt ud over Perioden 191825. Nævnes bør saaledes Afsætningsvanskelighederne for den engelske Eksportindustri — bortset fra det første Aar efter Vaabenstilstanden — og de urolige Pengeforhold. Det tog ogsaa lang Tid, før Levestandarden fra 1914 blev genoprettet.

Side 46

Ved at læse Bogen, der er overordentlig velskrevet, bliver man klar over, at selv om Tilstanden efter de 2 Verdenskrige viser mange fælles Træk, er der saa store Forskelle, at en umiddelbar Slutning fra Forholdene dengang til Forholdene efter denne Krig ikke kan gøres. Forarmelsen og Ødelæggelserne er langt større dennegang, og Samfundsforholdene er ndrede. maa haabe, at der ogsaa vil vise sig den Forskel, at den voldsomme Krise, som indtraf et Par Aar efter forrige Krigs Ophør, maa udeblive dennegang, saa at Genopbygningen, der hidtil er skredet betydelig langsommere frem efter denne Krig, til Gengæld ikke maa blive ramt af Tilbageslag. Erik Reefo.