Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 11 (1947)

Poul Waidtløw: Fabriksliv. En Studiebog for Arbejdsledere. Teknologisk Instituts Forlag. København 1947. 341 Sider. Kr. 16,—.

Joachim Jensen

Side 96

At opnaa at skabe en Bog, der samtidig med at vsere belterende og instruktivogsaa er levende, ja ligefrem speendende fra Ende til anden, er vist ret enestaaende. Ikke desto mindre maa dette siges at vsere lykkedes for Forfatteren, der i den udraserkede Undervisningsbog viser, at han er en fortrinlig Lserer med psykologisk Forstaaelse for, hvorledes et Stof sora det

Side 97

her foreliggende helst skal serveres. Vi ved alle, hvor meget bedre en Ting sidder fast, naar den er fortalt gennem et praktisk Eksempel. Eleverne eller Læserne overfører det i Tankerne tegnede Billede til deres egne Forhold eller Omstændigheder, som paa anden Maade er dem bekendt, og Betydningenaf det fremførte ses langt klarere, end om det var blevet berettet paa en tør og saglig Maade. Forfatteren har forstaaet dette, og her kommer naturligvis hans store Erfaring dels som Arbejdsleder og dels som Lærer paa Danmarks Arbejdslederskole ham til gode. Bogen er bygget op over en lang Række Eksempler hentet ud fra det daglige Liv — fra Arbejdsplads og Forhandlingsbord, fra Direktionskontor og Formandsbur. At denne Form saa kan have sin Svaghed i, at de mange Eksempler forflygtiger StoffetsSammenkædning og Helhedsvirkning, er et helt andet Spørgsmaal; men det raaa erkendes, at Resultatet i det store og hele er blevet en god og interessantAnvisning paa, hvorledes man skal finde »Nøglen til det gode Samarbejdepaa Arbejdspladsen«, saaledes som Direktør Aage Rasmussen udtrykkerdet i Bogens Forord.

Blandt de Emner, som behandles, kan nævnes: Kravene til den ideelle Arbejdsleder, Arbejdernes Forhold til Arbejdsleder og Virksomhed, Betydningen af, at Arbejdslederen arbejder sammen med i Stedet for for Arbejderne, Arbejderen som Menneske, Foranstaltninger til Bedring af Arbejdsforholdene, Betydningen af Ros, Kritik og Kontrol samt Tryghedsfølelse, Arbejderbeskyttelse, Arbejdernes Forholden til Rationaliseringen o. s. v. De mange Eksempler og den sammenknyttende Tekst ledsages af en Række udmærkede Illustrationer, som yderligere levendegør Fremstillingen, men som af og til kan synes noget umotiveret anbragt (hvorfor er Ledetekst udeladt for en stor Del af Billederne?).

Der er for mig ingen Tvivl om, at Forfatteren med denne Bog har afhjulpet et stort Savn for en instruktiv samlet Vejledning om alle disse Forhold, og selv om Bogen først og fremmest er skrevet for Eleverne paa Danmarks Arbejdslederskole, kan saavel Arbejdere som alle, der har med underordnet Personale at gøre, herigennem faa mange gode Impulser og Tilskyndelser til Forbedring af deres egne Forhold.