Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 10 (1946)

Nils Västhagen: Affärsbokföringens grunder. 203 S. Erik Stemerup: Övningsuppgifter i affärsbokföring. 131 S. Begge: C. W. K. Gleerups Forlag, Lund. 1945.

Ingemann Boberg

Side 81

Til Brug ved Undervisningen i højere Handelsskoler og andre Læreanstalter har Lektor vid Tekniska Låroverket i Malmo, Nils Våsthagen, udarbejdet en Lærebog i Affarsbokforingens grunder. Formaalet har været at give en grundlæggende Fremstilling af Principperne for Handelsvirksomheders Bogføring.

I Bogens første Kapitel vises, hvorledes det dobbelte Bogholderis Kontosystem er opbygget, og hvordan Kontiene behandles ved den løbende Bogføring og ved Aarsafslutningen. Andet Kapitel behandler mere detailleret den daglige Bogføring. Derefter følger en kortfattet, principiel Redegørelse for Bogføringens Organisation, hvilke Bøger der føres og Forbindelsen mellem dem, samt en Omtale af den svenske Bogføringslovs Bestemmelser. I Bogens to sidste Kapitler behandles Bogføring af Egenkapitalen ved forskellige Virksomhedsformer, Enkeltmandsvirksomhed, Interessentskab, Aktieselskab og erhvervsdrivende Foreninger, hvorunder der gives en Fremstilling af Bestemmelserne i den nye, svenske Aktieselskabslov. Der gøres Rede for Hovedpunkterne i Schmalenbachs og Walbs To-Kontoteori, Periodeafgrænsningens Betydning, transitoriske og antecipative Poster, de forskellige Vurderingsprincipper med Gennemgang af Posteringseksempler ved Anskaffelsesprisprincippet, Dagsprisprincippet, laveste Værdis Princip, det organiske Princip og Normallagerprincippet, ligesom Afskrivninger kort omtales. Afsnittet afsluttes med et Eksempel paa Regnskabsanalyse.

Bogen er logisk opbygget, og de forskellige Emner behandles instruktivt og klart; som Lærebog i Begyndelsesundervisning i Bogføring ved Handelsskolero. lign. vil Bogen uden Tvivl udfylde sin Opgave. Som Modstykke til den udmærkede Omtale af Vurderingsprincipperne savner man dog en mere indgaaende Omtale af de forskellige Afskrivningsprincipper. Der findeskun

Side 82

deskunomtalt Afskrivning paa Anskaffelsesprisen opdelt i direkte og indirekteAfskrivning, medens andre Afskrivningsmetoder ikke er berørt. Da det endvidere maa antages, at Bogen skal anvendes i Forbindelse med nedennævnteOpgavesamling, som Forfatteren har haft Lejlighed til at gennemlæsei Manuskript, havde det formentlig været en Fordel, om Forfatteren havde udstrakt sin Behandling af Stoffet til ogsaa at omfatte Koncernbalancerog Beregning af Aktiers indre Værdi.

Til Brug for dem, der ønsker at foretage videregaaende Studier, er vedføjet
Litteraturfortegnelse, dog kun omfattende svenske Bøger.

Den paa samme Forlag og i samme Udstyr fremkomne Bog af Lektor vid Malmo Handelsgymnasium, Civilekonom Erik Sternerup, omhandlende Ovningsuppgifter i affårsbokforing, danner et værdifuldt Supplement til den første Bog. Bogen indledes med Opgaver vedrørende enkle Posteringstilfælde for successivt at komme frem til mere komplicerede Forretningstilfælde, blandt andet Koncernbalancer, og Beregning af Aktiers indre Værdi og Værdi af Tegningsret m. v. Til Slut findes gengivet de sidste tre Aars Eksamensopgaver fra Afgangsprøven fra Handelsgymnasierne.

Der er ved Udformningen af Opgaverne taget vidtgaaende pædagogiske Hensyn, og det maa erkendes, at Sternerup med sin righoldige og nuancerede Opgavesamling har gjort en paaskønnelsesværdig Indsats for Udbygning af Bogføringsundervisningen, og der er gennem de to Bøger tilvejebragt et udmærket Undervisningsmateriale.