Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 10 (1946)

Svend Andersen: Finansiering. Handelshøjskolen i København, Driftsøkonomiske Hovedproblemer IV. Einar Harcks Forlag. 1945. 97 Sider. Kr. 3,25.

Bernh. Baaring

Den foreliggende Bog er beregnet som Grundlag for Gennemgangen af Finansieringslæren indenfor Faget Driftsøkonomi til den fælles Første Del ved Handelshøjskolens Diplomprøver. Forfatteren behandler her Finansieringens Begreb og Hovedproblemer, Kapitalbehovet, Finansieringsformer, Finansieringens Omkostninger (herunder Spørgsmaalet om den effektive Rente), Sammenspillet mellem Investeringens Karakter (Aktivsiden) og Finansieringsformerne (Passivsiden), Likviditetsproblemet og Finansplanen samt — i et afsluttende Kapitel — Henlæggelser ctr. Afskrivninger, Kapitaludvidelse og Sanering.

Fremstillingen er skrevet i et overordentlig let læseligt Sprog og er i Almindelighed særdeles klar og let forstaaelig. Forfatteren har saaledes uden at maatte gribe til vanskelige Eksempler formaaet at illustrere det komplicerede gensidige Afhængighedsforhold, der er mellem Mulighederne for at fremskaffe saavel Egen- som Fremmedkapital og Arten af de Objekter, hvori Midlerne anbringes, samt Virksomhedens Rentabilitet, ligesom han paa udmærket Vis har formaaet at paavise Finansieringsproblemets Sammenhæng med de øvrige Grene af Driftsøkonomien. Der kan derfor ikke være Tvivl om, at Bogen virkelig udfylder det Behov for en Redegørelse for Finansieringslæren, der er ved Førstedelsstudiet.

Paa den mere modne Læser virker Bogen som en udmærket »Rekapitulation« af den Viden, man stykkevis har erhvervet sig om dette Emne ved Gennemgangen af en Række andre Fag under Studierne paa Handelshøjskolen plus de Erfaringer, man har gjort i Praksis. Noget nyt bringer Bogen derimod ikke, hvad der jo paa Grund af dens Formaal og Anlæg heller ikke er tilstræbt.

Medens man saaledes paa den ene Side erkender det nyttige i at faa en samlet Fremstilling af dette Emne, spørger man sig paa den anden Side, om ikke en væsentlig Del af de her behandlede Problemer fremstilles i saa godt som samme Omfang og Belysning inden for andre af 1. Dels Undervisningsomraader.Eksempelvis kan nævnes Problemerne Omsætningshastighedog Fremskaffelse af Egen- og Fremmedkapital, som er behandlet ret udførligt — og godt — i denne Fremstilling. Men er dette nødvendigt, naar det er et Faktum, at Problemet Omsætningshastighed adskillige andre Steder i Driftsøkonomien gøres til Genstand for lige saa indgaaende Behandling,og Egen- og Fremmedkapitalproblemerne behandles ikke blot andre Steder i Driftsøkonomien, men ogsaa indgaaende under Faget Bank og Børs og vist saagar ogsaa i Nationaløkonomien og Juraen. Ganske vist

Side 150

tilsætter hver enkelt Lærer Behandlingen sin særlige »Smag«, der er bestemtdels af hans specielle Opgave og dels af hans Fremstillingsform, men ikke desto mindre føles dette af de Studerende som en Række Gentagelser. Der foreligger übestrideligt en betydelig »overlapping« imellem et stort AntalFag ved Handelshøjskolen, og det vilde betyde en Lettelse i Studiet, hvis man kunde blive enig om at henlægge Hovedbehandlingen af et Emne til et bestemt Omraade, og at man i tilgrænsende Fag, hvor Emnet ogsaa er af Interesse, nøjedes med at understrege de Synspunkter, der her er af særligBetydning.

Behandlingen af de enkelte Emner giver ikke Anledning til mange Bemærkninger. Anmelderen vil dog gerne give Udtryk for sin Forundring over, at Forfatteren i sin Omtale Side 17—18 af Fordele og Ulemper ved at holde et lille Lager ikke nævner den betydningsfulde Faktor, der hedder Tab paa ukurante Varer, som særlig i Udvalgsvarebrancherne spiller en saa betydelig Rolle. Erfaringen viser, at Risikoen for Tab ved, at Varerne bliver ukurante, for en Mængde Varers Vedkommende langt fra kan udlignes gennem den Fordel, der eventuelt kan opnaas ved et stort Indkøb til en billigere Pris, og at den Rentebesparelse, der opnaas ved at nedbringe Varelageret er for intet at regne imod den Fordel det er, at et hurtigere omsat Varelager giver langt ringere Nedskrivningstab. Det er et ejendommeligt Faktum, at dette Forhold hyppigst glemmes for den i Sammenligning hermed betydningsløse Rentebesparelse, naar Spørgsmaalet Lageromsætningshastighed

Anmelderen vil endvidere gerne rejse det Spørgsmaal, om ikke Emnet »Effektiv Rente« er givet for stor Plads i en Fremstilling af denne Art. Problemet er übestrideligt af stor Betydning i visse Virksomheder (Livsforsikringsselskaber, Sparekasser etc.), men det behandles i disse af udprægede Specialister, og det synes derfor, som om det maatte være tilstrækkeligt at forklare Problemet og understrege dets Betydning, men iøvrigt henvise den praktiske Forretningsmand, der maatte komme ud for et saadant Spørgsmaal til at søge Bistand hos en Specialist.

Til Gengæld finder Anmelderen, at Behandlingen af Likviditetsproblemet og Finansieringsplanen burde have været grundigere og konkretiseret mere. Det er hævet over enhver Tvivl, at et stort Antal danske Virksomheder, særlig de lidt større, hvor den øverste Ledelse ifølge Sagens Natur ikke kan følge med i Enkeltheder indenfor alle Virksomhedens Omraader, begaar en alvorlig Undladelsessynd ved ikke at sørge for at have fornøden Oversigt over Virksomhedens Likviditet og gaar Glip af væsentlige økonomiske Fordele ved ikke at udarbejde mere detaillerede Planer for Virksomhedens Finansiering. Paa dette Omraade vil Folk med Handelshøjskoleuddannelse uden al Tvivl kunne gøre en værdifuld Indsats, og dette Emne burde derfor allerede fra Begyndelsen vies mere Opmærksomhed, end Tilfældet er i denne Bog.

De her fremdragne Forhold er dog ikke paa nogen Maade af en saadan Karakter, at de forringer Bogens Værdi som Helhed. Den maa tværtimod, som allerede understreget, betegnes som velskrevet og særdeles egnet til sit Formaal.