Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 10 (1946)

Leif H. Skare og Olaf K. Stangeland: Bokføring i handelsbedrifter. J. W. Cappelens Forlag. Oslo. 1945. 411 Sider.

Ingemann Boberg

Side 80

Som Formaal med Udgivelsen af dette Værk har Forfatterne stillet sig at belyse den Udvikling, der indenfor det sidste Tiaar har fundet Sted paa Regnskabsvæsenets forskellige Omraader. I Bogen, der forøvrigt fremkommer som Led i en Serie Bøger omhandlende Regnskabsvæsenets Virkemaade inden for forskellige Dele af Næringslivet, er Bogføring indenfor Handelsvirksomheder gjort til Genstand for Behandling.

Med Henblik paa at gøre Fremstillingen saa anvendelig som mulig saavel indenfor Skoler som det praktiske Liv, indledes Bogen med en Gennemgang af den »Grunnleggende balanse- og kontoteori«, hvorunder behandles det dobbelte Bogholderis Principper og forskellige Kontoteorier, saasom 3-Kontoteorien, Walbs 2-Kontoteori m. fl. Til Belysning af Teoriens Overførelse paa praktisk forekommende Tilfælde er under et Afsnit om sædvanlig Handelsbogføring vedføjet en Række Posteringstilfælde, derunder Posteringerne i Forbindelse med Aarsafslutningen.

Forfatterne gaar derefter over til at behandle de specielle Posteringstilfælde, der kan forekomme, naar Virksomheden drives under Aktieselskabsformen og redegør her for forskellige Former for Stiftelse af Aktieselskaber og de regnskabsmæssige Spørgsmaal, der forekommer i Forbindelse dermed samt Opskrivning og Nedskrivning af Aktiekapital, Sanering, Omdannelse af ansvarlige Selskaber til Aktieselskaber og omvendt, forskellige Lovregler m. v,

I et Afsnit om Bogføringsmetoder og -teknik gennemgaas de forskellige Bogføringsmetoder, f. Eks. den italienske, tyske, franske og amerikanske Bogføringsmetode, Gennemskrivningsmetoden med og uden Anvendelse af Maskiner, Registreringsmaskiner samt Hulkortmetoden.

Senere i Bogen gives der en almindelig Omtale af Kontoplaner samt et Eksempel paa en Kontoramme for Handelsvirksomheder. Spørgsmaalet monistisk Bogføring kontra dualistisk Bogføring behandles kort, og Afsnittet afsluttes med et Eksempel paa en Kontoplan for en middelstor Handelsvirksomhed.

For at underbygge den tidligere i Bogen givne Fremstilling, er der yderligere vedføjet to praktiske Eksempler paa henholdsvis en Detailhandelsvirksomhed og en Engrosvirksomhed omhandlende Virksomhedernes Organisation, Kontoplaner, kortperiodisk Resultatberegning og Resultatanalyse, Omkostningsfordeling m. v.

løvrigt er Problemer som Regnskabsanalyse, Vurderingsprincipper og Koncernbalancer gjort til Genstand for Omtale. Ogsaa en Omtale af Normtal og Bedriftssammenligning samt Statistik, Kalkulation og Budget er der fundet en Plads til i Værket.

Den sproglige Behandling i Bogen er god og Fremstillingsformen let forstaaelig, og Værket vil uden Tvivl klargøre for mange, at der ogsaa indenfor Regnskabsvæsenet i Handelsvirksomheder findes store Muligheder med Hensyn til Modernisering og en effektiv Udnyttelse af Bogføringens Talmateriale. I terminologisk Henseende angiver Forfatterne i Forordet al være i Overensstemmelse med den af Norges Standardiseringsforbund udarbejdedeTerminologi i Særdeleshed med Hensyn til Behandlingen af Omkostningsregnskabet.Det Forhold, at Forfatterne har ønsket at berøre saa

Side 81

mange Emner som Tilfældet er, synes dog i nogen Grad at være gaaet ud
over den udtømmende Behandling af de enkelte Emner.

Det er bemærkelsesværdigt, at Hovedvægten ved Udformningen af Bogens forskellige Afsnit i overvejende Grad er lagt paa de mere praktiske Eksempler og de Forudsætninger, der maa anses for nødvendige for Tilegnelsen af dette Stof, medens de mere teoretiske Betragtninger, og de Reflektioner, disse kunde give Anledning til, har faaet en særdeles kortfattet — og efter Anmelderens Skøn i visse Tilfælde en for kortfattet — Omtale.

Selv om Bogen ikke yder nogen væsentlig Hjælp til den, der søger en videregaaende teoretisk Uddannelse — hvilket formentlig heller ikke har været Hensigten — maa det erkendes, at den i en dygtig Lærers Haand paa et tidligere Uddannelsesstadium i Kraft af sit store Emneindhold og sine mange praktiske Eksempler vil kunne blive en udmærket Hjælper. Dette maa ogsaa gælde for de Forretningsfolk, der i praktisk Virksomhed ønsker at benytte Bogen som Haandbog; til Lettelse herfor er Bogen forsynet med detailleret Indholdsfortegnelse og Sagregister.