Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 9 (1945)

Sune Carlson: Affärsföretagets Statistik. Forlagsaktiebolaget Affårsekonomi, Stockholm. 1944. 284 Sider.

Svend Jensen

Side 97

»Dess syfte ar helt enkelt att driva propaganda for okad anvåndning av statistiska analys- och kontrollmetoder inoin affårslivet«, skriver Forfatteren bl. a. i Forordet om sin Rog. Rogen vender sig først og fremmest til den studerende Ungdom — de kommende Forretningsmænd — for at de kan faa Øjnene op for den Nytte, de kan drage af statistisk Viden ved Løsningen af praktiske erhvervsøkonomiske Opgaver, de maatte blive stillet over for i deres fremtidige Virke.

Rogen er opdelt i to Hovedafsnit. Det første Hovedafsnit omfatter det
statistiske Arbejdes Planlæggelse og praktiske Udførelse, medens Rogens
andet og mest omfattende Hovedafsnit er viet den statistiske Analyse.

Det første Hovedafsnit indledes med en Redegørelse for Statistikkens Opgaver og Stilling inden for Erhvervsvirksomheden. Forfatteren gaar ind for Centralisering af det statistiske Arbejde — hvad der ogsaa synes mest rationelt — og foreslaar i Konsekvens heraf »oprettet« en statistisk »Afdeling«. Forfatteren diskuterer dernæst, hvilke statistiske Arbejder, der i Almindelighed melder sig inden for større Industri- og Handelsvirksomheder og foreslaar disse inddelt i følgende Grupper: Administrativ Statistik, Lager- og Indkøbsstatistik, Produktionsstatistik, Salgs- og Markedsstatistik, Finansiel Statistik og Personalestatistik. Imidlertid er denne Redegørelse for de statistiske Arbejder ikke saa dybtgaaende og systematisk, som dette vigtige Emne gør Krav paa. Fremstillingen havde utvivlsomt vundet i Klarhed, saafremt dette Afsnit bl. a. var blevet forsynet med de Eksempler, som Forfatteren af Hensyn til Rogens Omfang nu har udeladt.

Side 98

Efter en Redegørelse for det statistiske Arbejdes Planlæggelse følger et Kapitel om, hvilket Materiale, der kommer i Betragtning ved Løsningen af de statistiske Opgaver. Dette Materiale maa dels tilvejebringes inden for Virksomhedens egne Mure og dels søges udefra i Form af statistiske Publikationer, Haandbøger, Tidsskrifter etc. Forfatteren giver en Oversigt over de — fortrinsvis svenske — Publikationer etc., der i Almindelighed kommer paa Tale i den Henseende, men opstiller mærkværdigvis ingen principielle Retningslinier for, hvilket Materiale, der almindeligvis maa fremskaffes fra selve Virksomheden som Grundlag for de respektive Statistikkers Udarbejdelse.

Efter at have opstillet visse grundlæggende Retningslinier for Materialets Bearbejdelse og Klassificering redegør Forfatteren i et interessant Kapitel for Diagrammers og Kurvers Anvendelse ved den endelige Fremlæggelse af Resultaterne af de statistiske Undersøgelser. Forfatteren gennemgaar de forskellige Typer paa Diagrammer, deres Fordele og Mangler og diskuterer deres Anvendelsesmuligheder.

Dette Hovedafsnit af Bogen afsluttes med en Fremstilling af de Forhold, der maa iagttages ved den statistiske Rapports Udarbejdelse. Efter Anmelderens Skøn indeholder dette Afsnit hist og her nogle Selvfølgeligheder; bl. a. gør Forfatteren opmærksom paa, at den statistiske Rapport skal være kortfattet, klar og let læselig, overskuelig, fuldstændig og konsekvent!

Bogens andet Hovedafsnit indledes med et Kapitel om Analyse af Fordelingsserier, hvor Forfatteren bl. a. diskuterer de forskellige Middeltalstypers Evne til at karakterisere Fordelingsserierne. Ligeledes gennemgaas de forskellige Typer Spredningstal og deres Evne til at karakterisere en Series Variationer. De følgende Kapitler er viet Stikprøveanalysen og Korrelationsanalysen. Selv om Forfatteren her — hvad der ogsaa maa anses for mest hensigtsmæssigt — lægger Hovedvægten paa en Udredning af de teoretiske Grundprincipper og bl. a. til det Formaal benytter de »klassiske« Eksempler med Mønter og Terninger etc., gives der dog ogsaa Eksempler paa disse Analysemetoders Anvendelse inden for Erhvervsvirksomheden. Dernæst følger et Kapitel om Analyse af Tidsserier, og Bogen afsluttes med en kortfattet Fremstilling af Indekstal og deres Anvendelse ved Prisniveauog

I sin Helhed betragtet maa Bogen i mange Maader siges at være ganske fortræffelig. Forfatterens særlig Fortjeneste beror efter Anmelderens Mening navnlig derpaa, at man faar Indsigt i den teoretiske Statistiks Anvendelsesmuligheder inden for Erhvervsvirksomheden. Hertil bidrager især de med heldig Haand valgte Eksempler. Der er med Bogens Udgivelse udfyldt et Hul i den skandinaviske erhvervsøkonomiske Litteratur; thi ogsaa herhjemme har vi Behov for en Orientering inden for dette Omraade, og Docent Sune Carlsons Bog fortjener at læses, ikke blot af erhvervsøkonomiske studerende, men ogsaa af de af Erhvervslivets Praktikere, der i deres daglige Virke kommer i Berøring med statistisk Arbejde.