Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 9 (1945)

»Vor Tids Nationaløkonomi«. Finanstidendes Forlag. København 1945. 116 Sider. Kr. 3,50.

Niels Banke

Side 234

Finanstidende har haft den gode Idé at præsentere den moderne Nationaløkonomi gennem en Række Artikler væsentlig skrevet af yngre Nationaløkonomer. Artiklerne er nu samlet i en lille Bog, der næsten dækker det samme Omraade som de almindelige Begynderbøger i Nationaløkonomi, men samtidig i Modsætning til Lærebøgerne har den Fordel, at den giver Læseren en Idé om, hvorledes de forskellige Emner lægges frem af den nyeste Forskning.

De mange Forfattere gør kun Fremstillingen livligere. De fleste af dem hører til de Aargange af unge Nationaløkonomer, som giver Løfte om, at Danmark endelig vil distancere Sverige som det førende Land i Norden paa den økonomiske Videnskabs Omraade, og det vilde være fristende for en lidt ældre Kammerat at benytte Lejligheden, nu man har den samlet, til at placere dem i Forhold til hinanden; men jeg lader være; selv om de hver for sig har behandlet deres Speciale, er Emnerne i forskellig Grad egnet til at servere udenfor Fagøkonomers Kreds. Dog skal det til Oplysning for Frue Plads bemærkes, at Aarhusøkonomerne er de bedste.

Jørgen Gelting indleder i Afsnittet »Gammel og ny Merkantilisme« med at fortælle, at den merkantilistiske Teori stod i samme Modsætning til Klassikerne som den moderne Teori. Man antog ikke en automatisk Tilpasningtil fuld Beskæftigelse. Ogsaa et følgende Afsnit »Det økonomiske Kredsløb« og et senere Afsnit »Konjunkturbevægelser« er skrevet af Gelting.Ingen af disse Emner egner sig til korte Artikler. Multiplier-teorien bliver hængende i Luften, og Konjunkturbevægelserne bliver til en for simpel Skildring af Anlægsproduktionens stødvise Udvidelse + en Præsentationaf den hollandske Økonom Tinbergen, men det er vel Redaktørerne, man her skal skyde paa. De burde have givet Gelting den dobbelte Plads til disse vigtige Afsnit. Helge L. Nørgaard har skrevet om Prisniveau og Pengeværdi. Han fortæller, hvor langt den moderne Opfattelse er fra Kvantitetsteorien,og kunde godt have nævnt Professor Jørgen Pedersen, der antagelighar inspireret hans Fremstilling og vel været medvirkende til, at han glemmer, at Korttidsforøgelser af Efterspørgslen meget vel kan give et stigende Prisniveau. Brems redegør for Lønstigningens Paradoks og den moderne Prisstivhed i to klare Afsnit om Arbejdslønnens Teori og Monopolpristeori.Kjeld Philip placerer Keynes Indsats i et Afsnit om »Renteteori«

Side 235

og viser Finanspolitikkens Betydning for hele Samfundets økonomiske Udviklingog
dens Fordele overfor Rentepolitikken i to andre Afsnit. Man
maa haabe, at Finanstidendes Læsere har tilegnet sig disse Afsnit.

Nyboe Andersen viser i Artiklen om »Valutapolitik under skiftende Samfundstilstande«, hvorfor vi ikke kan blive staaende ved Cassels Købekraftsparitetsteori, og forklarer de tosidede Handelsaftalers Opkomst og Vanskeligheder for et lille Land i »Moderne Handelspolitik«. I Artiklen »Konjunkturpolitik« understreger han bl. a. Vanskelighederne for et lille Land ved at modvirke de primære Aarsager til Arbejdsløshed, der kan fremkomme over Udenrigshandelen. I to Afsnit om korte og lange »Internationale Kapitalbevægelse« skildrer Arne Lund Aarsagerne til Forskydningerne i de udlignende og reelle Kapitalbevægelser og nævner Fremtidsplanerne fra Bretton Woods. Den ene Artikel kunde udelukkende have handlet om Bretton "Woods. Knud Stenshøj viser i »Beskatning og Indkomstfordeling«, hvor stor en Del af Indkomsten, der i forskellige Indkomstklasser gaar til saavel direkte som indirekte Skatter. Endelig er der Indlæg af to ældre Økonomer, dels F. Zeuthen om »Socialpolitik« og dels Johs. Thorborg »Befolkningsspørgsmaalet«. Selv om disse Afsnit paa ingen Maade falder udenfor Stilen og navnlig Zeuthens er tankevækkende, kunde Redaktørerne godt have fundet et Par unge Skribenter ogsaa til disse Emner.

Det vilde imidlertid være forkert blot at betragte den lille Bog som Smagsprøver paa, hvad vore yngre Økonomer kan præstere. Bogen giver alle dem, der interesserer sig for Økonomi, en god Oversigt over en Række aktuelle Problemer og vil især egne sig til supplerende Læsning for dem, der navnlig kender Nationaløkonomien fra de elementære Lærebøger.