Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 5 (1941)

Axel Holm: Københavns Kommunes Økonomi 1840—1940. — Sær tryk af »København 18401940«. udgivet af Københavns Borgerrepræsentation.

Poul Rubak

Kontorchef ved Københavns statistiske Kontor Axel Holm har her givet en med statistiske Tabeller rigt spækket Fremstilling af den kolossale Udvikling, Københavns Kommunes Økonomi er undergaaet i Hundredaaret 1840—1940.

Axel Holm har hovedsagelig hentet sit Vseld af intercssante Oplysninger fra Kommunens officielle aarlige Regnskab og Bi-retning, der i 1940 for saa vidt ogsaa kan siges at holde Jubilseum, sum dette aarlige Regnskab i alle de Hundrede Aar er udsendt i Henhold til 1840-Anordningens g 40, der siger: »Strax efterat alle Stadens Regnskaber ere aflagte, foranstaltes ved Trykken offentliggjort et summarisk Regnskab over enhver Green af Bestyrelsen tilligemed en Generalbalance over satntlige Regnskaber, der udviser Beholdningen af Stadens Formue, ledsaget af oplysende Forkkiringer. I Forbindelse hermed bekiendtgiores, hvad der ellers i Aarets Lob er forefaldet, og hvis Offentliggiorel.se kan va?re tienlig til at giore Borgerne bekiendte med Communaltilstanden og Communalbestyrelsen «. — Sora man vil se, er der saaledes i Tide blevet sorget for et godt Grundlag for Historieskrivningen, og Axel Holm har vidst at drage de interessanteste og betydningsfuldeste Ting frem fra (let righoldige Materiale, saaledes at der gives et klart, overskueligt Billede af Vseksten af Kobenhavns Kommunes forholdsvis enkle ekonomiske Administration i 1840 med et Aarsbudget paa 1,247,000 Kroner til Storbyens vidt forgrenede okonomiske Virksomhed, der i 1939—40 medforte et Aarsubudget paa godt 132 Mill. Kr.

Fremstillingen falder i følgende 4 Hovedafsnit: I) Kommunens samlede
Udgifter og Indtægter, II) De kommunale Skatter og Afgifter, III) De kommunale
Virksomheders Udgifter og Indtægter og IV) Kommunens Status.

Det vil føre for vidt at gaa ind paa en nærmere Gennemgang af disse interessante historiske Redegørelser, som enhver, der ønsker at følge med i den offentlige Debat vedrørende Københavns Kommunes økonomiske Forvaltning, gør vel i at sætte sig ind i, da det for at opnaa den fulde Forstaaelse af de aktuelle Problemer ofte er en Nødvendighed, at man kender disse Spørgsmaals historiske Baggrund. Navnlig Skildringen af Skattevæsenets Udvikling er interessant. Den viser, at man i Kobenhavn aldrig har savnet Idéer til nye Skatteobjekter; som et Kuriosum nævnes, at Magistraten i 1907 fremsatte et Forslag om Indførelse af en (irundværdisligningsskyld, saaledes at der her som første Sted i Verden foresloges indfort en Afgift med det Formaal til Kommunens Kasse at indkassere en Del af den samfundsskabte Værdistigning af Byens Grunde.

Bogen vidner om Forfatterens enestaaende Flid og omfattende Indsigt i de omhandlede Spørgsmaal; dens stærkt koncentrerede Form gør den ret tung at læse, men gør den samtidig mere overskuelig. Det er et Værk, Forfatteren har Ære af. Poul Rubak.

Haandværkerbankens Fondsafdeling har i Anledning af Lnv a( :«). Juni lil4l om Cdbjlti'becrænsning
m v. udarbejdet en Oversigt over de dagligt nrjtt-rfdt- Aktier. Dwm Oversigt
indgaar som Led i de Publikationer, beregnet for det kapital|>lari\rende l'ublikum. sum Banken
i de senere Aar har udsendt.
Z. D. landii: Kreditanalysenj, System og Metode, 16 S., er udkommet, faas paa Bankinstituttel.