Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 5 (1941)

K. Bjerke og H. Colding-Jørgensen. Statistik i Teori og Praksis. 1941 208 Sider. Nyt nordisk Forlag.

Johs. Nielsen

Denne Bog, der i forste Raekke er udarbejdet for at danne Grundlag for de to Forfatteres Undervisning i Statistik ved Handelshojskolen i Kobenhavn, tilfredsstiller et laenge fplt Savn, idet der her for forste Clang paa Dansk foreligger en afrundet Frernstilling af Metoderne for Tilvejebringelse og Bearbejdelse af talniSL'ssige lagttagelser, som ikke kr;rver, at Lseseren allerede bar nogen statistisk Training eller meder med sa'rlige matematiske Forkundskaber. Paa en forholdsvis beskeden Plads, godt og vel 200 Sider, er det lykkedes Forfatterne at bibringe Lseseren en omfatten de Indsigt i Anvendelsen af de stedvanligt forekonnnende slatistiske Maalemetoder. Fremstillingen er holdt i et koncist og letfatteligt Sprog, og Tilegnelsen af Stoffet lettes ved en Ra'kke klare Eksempler. Bogens Plan er i det hele taget god og fojer paa udina'rket Maade ile forskellige Afsnit sammen til en Helhed.

Efter indledningsvis at have fremsat en Række Betragtninger over, hvorledes et statistisk Materiale paa hensigtsmæssig Maade kan indsamles samt efter at have gjort opmærksom paa de Faldgruber, der knytter sig hertil, gaar Forfatterne over til at paavise, at det er nødvendigt at stille sig kritisk ved Vurderingen af Tal, og at man uden indgaaende Kendskab til det foreliggende Materiale og dets Sammensætning er udsat for at blive vildledt. Til Belysning heraf benyttes blandt andre det klassiske Eksempel med Gennemsnitsdødeligheden blandt Præster og Jernbanemænd. Taget under eet var disse to Gruppers respektive Dødelighed vavsentlig større for Præsterne end for Jernbanemændene, og man vil derfor umiddelbart være fristet til at drage den Slutning, at det er en mindre risikabel Levevej at være Jernbanemand. Deler man derimod Materialet op i Aldersgrupper, viser det sig, at Præsterne indenfor hver Gruppe havde den mindste Dødelighed, og at Forklaringen paa deres summariske Overdødelighed er den, al der blandt Præsterne var forholdsvis flere ældre end blandt Jernbanefolkene.

Derefter gives der en Række Anvisninger paa, hvorledes man kan stille sit Materiale op i Tabeller og anskueliggøre det grafisk ved Kurver i et Koordinatsystem. Der synes dog at have været Grund til i dette Afsnit i højere Grad at have belyst, hvorledes en Tabel skal opstilles for sav letfatteligt som muligt at give l'dtryk for det, man vil vise ved den; især for de flerdimensionale Fordelingers Vedkommende er en klar og hensigtsmæssig Opstilling af Talrækkerne af Betydning for Tilegnelsen af Resultaterne. Der savnes tillige en Omtale af de mangfoldige Muligheder, der findes for grafiske Fremstillinger af Tal og Størrelsesforhold udover de Bevægelser, der kan anskueliggøres ved Hjælp af Kurver.

I Bogens følgende Afsnit gaar Forfatterne over til en teoretisk Behandlingaf

Side 131

lingafstatistiske Fordelingen, og de forskellige Typer af disse omtales. Hovedvægten er naturligt lagt paa de eendimensionale Fordelinger, d. v. s. Fordelinger af et lagttagelsesmateriale efter eet bestemt Kendetegn. En Række Eksempler paa disse Fordelinger letter Læserens Forstaaelse af Betydningen af de Maaltal, som anvendes til Karakteristik af Materialet, nemlig Middeltallet eller Gennemsnitstallet, Spredningen i Materialet (Middelfejl)og Skævheden i lagttagelsernes Fordeling omkring Gennemsnittet.

For at naa frem til en Klarlæggelse af Binomialloven og den typiske Fordelingslov, som spiller saa stor en Rolle for Karakteristik af statistiske lagttagelsesrækker, er der indskudt et Afsnit om Sandsynlighedsregningen. Ved Hjælp af Forsøg med Kast med Mønter forklares Begrebet Sandsynlighed, og Sandsynlighedsregningens Hovedsætninger gennemgaas.

Disse Afsnit er vel den Del af Bogen, der er vanskeligst tilgængelig for Læseren, men der kan næppe gives en kortere og klarere Fremstilling end den foreliggende for at gore Læseren fortrolig med, hvad der forstaas ved »det ventede Antal* og Middelfejlsbegrebet.

1 det folgende Afsnit under Overskriften »Forbundne lagttagelser. Korrelation« behandles de todimensionale Fordelinger. De hertil fremdragne Eksempler og grafiske Fremstillinger giver det nodvendige til Forstaaelsen af Betydningen af to Talrækkers indbyrdes Korrelation, og Beregningen af Korrelationskoefficienterne er klarlagt, saa det sikkert vil forstaas uden Vanskeligheder.

Bogens næste Afsnit er kaldt »Teori og Praksis«. Det er for saa vidt et vigtigt Kapitel, som Læseren her gennem Fremlæggelse af praktiske Eksempler faar Indblik i Anvendelsesområderne for de i de foregaaende Kapitler udviklede Teorier for Beregning af Hyppigheder og Sandsynligheder, og den Hjælp, der opnaas ved gennem Middelfejlsberegninger at maale lagttagelsernes Spredning i Fordelingen. Desuden vises her. hvorledes man kan afgore, om Forskellen mellem to fundne Hyppigheder er væsentlig eller kan betragtes som tilfældig ved at maale Forskellen i Hyppighed med Middelfejlen paa Forskellen. Man kunde ønske, at Bogen, specielt i dette Kapitel, var forsynet med Øvelsesopgaver, saa Læseren derved fik Mulighed for at efterprøve, om han havde forstaaet det praktiske Anvendelsesomraade for Sandsynlighedsregningen og Middelfejlsbegrebet i Statistiken. Den specielle Regneteknik, der knytter sig hertil, vilde derved tillige hurtigere tilegnes af Eleven.

Under Overskriften vNogle specielle statistiske Metoder* folger derefter el Kapitel, i hvilket der er gjort Rede for Opstillingen af Standardberegninger,Indekstal og Tidsrækker. Redegørelsen er ret summarisk, men vil sikkert være tilstrækkelig til en første Orientering i. hvad disse Metoder gaar ud paa, og i hvilke Tilfælde de med Held vil kunne anvendes. De omhandlede Metoder er dog, som Forfatterne ogsaa gør opmærksom paa. langt fra udtømmende: der savnes saaledes desværre en Fremstilling af Interpolations- og rdjævningsinetodernc. En kortere Omtale af disse vilde være af V;erdi for La'seren. Det folgende Kapitel •■••Partielle og repræsentativeTællinger^ burde vel rettelig va^re indføjet som en l'nderafdelingaf det foregaaende Kapitel, idet en partiel og en repræsentativ Tællingjo ogsaa maa betragtes som specielle statistiske Metoder. Naar dette ikke er sket, er Aarsagen vel den, at der ret udforligt er gjort Rede for.

Side 132

hvilke Principper man bør gaa frem efter ved Udvælgelsen af et repræsentativtMateriale. Stoffet vilde dog sikkert have været interessantere for den handelsvidenskabelig Studerende, saafremt man som Diskussionsmateriale havde benyttet et markedsanalytisk Problem i Stedet for et vanskeligt Eksempelfra den officielle Landbrugsstatistik.

I Bogens Slutningskapitel behandles nogle specielle Problemer, der er forbundne med Statistikens Anvendelse indenfor Forsikringsvæsenet, herunder Beregning af Sandsynligheden for Forsikringsskadens Indtræden (Skadeshyppigheden) og Bestemmelse af Nettopræmiens Størrelse.

Sammenfattende kan det siges, at den foreliggende Bog udfylder sin Mission som Lærebog i Statistik for Handelshøjskolens Studerende, ligesom den har rige Muligheder for at være til praktisk Nytte for alle andre, der for at følge med i Udviklingen betjener sig af Statistiken og dens Resultater.