Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 5 (1941)

Deutsche Aussenwirtschaft. Betriebs- und volkswirtschaftliche Schriften aus Wissenschaft und Praxis, udg. af Prof., Dr. Erich Kosiol. Hefte 1. Organisations- und Vertriebsfragen in der Ausfuhrwirtschaft, Wiirzburg 1939. IX + 103 S. Hefte 2. Die Werbung als Mittel der Exportförderung (Dr. Kurt Klein). Würzburg 1939, VIII 101 S.

Ottomar Loff

Udgiveren af denne Serie har gennem flere Semestre i Forbindelse med sin Undervisning i Eksporthandel ved Universitetet i Kiiln gennemfort et »Exportwirtschaftliche Arbeitsgemeinschaft«. Her optruadte saavel erhvervsøkonomiske Teoretikere som Praktikere i ledende Stillinger indenfor forskellige Eksportvirksomheder som Foredragsholdere; Tilhorerkredsen bestod af Eksportstuderende og praktiske Forretningsfolk. Tanken var, at Teori og Praksis ved et saadant Samarbejde skulde bringe hinanden et Incitament, og ikke mindst kunde der gives de Studerende et Indtryk af det praktiske Forretningslivs Mangfoldighed ved indgaaende at belyse Enkelttilfælde fra Praksis.

En Del af de paa denne Maade fremkomne Foredrag er det, der er samlet i Skriftrækkens Hefte 1. Det er saaledes ikke noget enkelt Emne. der behandles gennem hele Bogen; men de enkelte Hidrag angaar forskellige Spørgsmaal indenfor Eksportens Omraade.

Den indledende Afhandling, »Einsatz der jungen Generation fur den deutschen Aussenhandel« (Paul Brandt), fremhavcr stærkt Betydningen af en grundig Uddannelse for de vordende Eksportkobmand, paapeger de Krav, der maa stilles til denne Uddannelse og undersøger de Muligheder, Ungdommen har for at erhverve den.

Det næste Bidrag, »Die weltwirtschaftliehen Vcrlagerungcn und ihre Auswirkungen auf Deutschlands Aussenhandek (Herman Bohley), giver et Rids af den internationale Handels Udvikling i Mellemkrigstiden set fra et tysk Standpunkt. Redegørelsen munder ud i en Belysning af Tysklands Handelspolitik efter Krisen, dens Maal og Midler.

Størst Interesse for danske La'sere har formodentlig de tre derpaa følgende Arbejder, der behandler Eksportorganisationen for tre forskellige Varegrupper: »Die Exportorganisation in Grossbetrieben der Masrhinen- Industrie« (Erich Skisehally), »Der Vertrieb teehniseber Anlagen im Auslande« (A. G. Weyersberg) og »Exportwege der deulsohcn Fertigwarenindustrie« (Erich Peltzer).

Den første af disse Afhandlinger giver en systematisk og grundigt anlagt,
men ikke videre praktisk præget Fremstilling af den indre og ydre Organisationaf

Side 213

sationafstore Maskinfabrikkers Eksport. Afhandlingen bringer i og for sig intet Nyt; men den giver — i hvert Fald for den ydre Organisations Vedkommende - • en ganske god Oversigt over de forskellige Organisationsformerfor

Afhandlingen om Eksport af tekniske Anlæg er inde paa Nødvendigheden
af Salgspersonalets tekniske Skoling, noget, som særlig Amerikanerne har
drevet vidt, til betydelig Gene for deres Konkurrenter.

I det Bidrag, der behandler Eksporten af Færdigvarer, drøftes bl. a. det gamle Problem: direkte og indirekte Eksport. Forfatteren kommer — ud fra Erfaringer i den vesttyske Færdigvareindustri — til det Resultat, at Eksport-Mellemhandelen ikke kan undværes til at sammenfatte den splittede Produktion og sikre rimelige Priser paa Afsætningsmarkederne. Smaa, uerfarne Fabrikanter har gjort hele Eksporten megen Skade ved Prisunderbud, manglende Kendskab til Markedet, ved Levering af daarlige Varer etc. Paa den anden Side kan store Fabriksvirksomheder, der har bevist, at de forslaar at eksportere, ikke afskæres fra direkte Eksport.

I en afsluttende, kort Artikel, -^Steigerung des deulsehen Exportes nach Siidafrika« (Hans Croon), behandles den tyske Eksport til Sydafrika. Forfatteren viser, hvorledes lienneniforelsen af Reciprocitetsprincippet i Udenrigshandelen bar bevirket, at den tyske Vidindustris Købekraft, der for en stor Del var rettet mod sydafrikansk Uld, kom til at ove en tilsvarende Sidevirkning paa t\vn tyske Eksport til Sydafrika. -

Igennem de fleste af Enkeltbidragene gaar en stierk Fremhævelse af Eksportens og dermed Eksportkobmandens vigtige samfundsøkonomiske Opgaver. Afhandlingerne er ganske vist ogsaa blevet til paa en Tid. da Mottoet •■ Eksportere eller døv: stadig var højeste Lov. Det er dog værd at gore opmærksom paa, saaledes som det ogsaa nævnes i Afhandling Nr. 2, at Eksporten er det sekundære. Den er kun saa vigtig, fordi den muliggør Import. Det er denne sidste, der er det livsnodvendige. og for at kunne betale de importerede Varer maa et Land eksportere.

De enkelte Afhandlinger. Bogen er sammensat af, kan som Følge af deres knappe Form og ile ret forskelligartede Emner, de behandler, hverken hver for sig eller i Sammenhæng gaa særlig i Dybden i deres Fremstilling. De kan kaste smaa Strejflys over Enkeltsporgsmaal og tildels give en resuméagtig Oversigt over storre Omraader men heller ikke stort mere.

Som 2. Hefte i Serien er udgivet en Undersøgelse af Reklamen som eksporlfremmende Middel. Forfatteren giver det enkelte Firmas Reklame den centrale Plads i sin Fremstilling, men han tager dog Reklame i vid Forstand, idet han tillige behandler den eksportfremniende Propagandavirksomhed, der udoves af det Offentlige, af Handelskamre o. s. v. Bogens principielle Del er meget systematisk i sin Form og soger i sit Indhold at faa all af Betydning med. I el Tillæg gives desuden en Del konkrete Oplysninger, saaledes findes der en Fortegnelse over udenlandske Handelskamre i T\skiand, over de tyske *Aussenhandelsstellcn*. Messer og Markeder i Udlandet o. s.v. Disse Bilag kan have deres Betydning som Illustration til selve Bogens Udredninger: nogen praktisk Nytte har de derimod næppe, da sikkert ingen vil finde paa at benytte en Publikation som den foreliggende som Haandbog.