Ledelse og Erhvervsøkonomi/Handelsvidenskabeligt Tidsskrift/Erhvervsøkonomisk Tidsskrift, Bind 2 (1938 - 1939)

DOCENT HANS CHR. RIIS 12. Juli 1878 - 8. Juni 1938

Victor Holck

Underligt for den, der skriver disse Linier, at skulle skrive en Mindeartikel i Stedet for — som det først var Bestemmelsen — en Hyldestartikel om Docent Hans C h r. Ri is til nærværende Hæfte; det kunde se ud, som skulde han spares for den Virak, 60 Aars Dagen utvivlsomt vilde have gjort ham til Genstand for fra forskellige Sider, men som han almindeligvis ikke yndede — og dog var han lykkeligvis saa meget Menneske, at han kunde glædes over at se sit Arbejde paaskønnet.

Docent Riis var — som der blev skrevet om ham umiddelbart efter hans Død — en Mand, i hvem der ikke fandtes Svig, og dette prægede ham ikke alene rent menneskeligt, men i hele hans Færd baade som Lærer, Lærebogsforfatter og Foreningsmand. Det var den Egenskab, der gjorde, at han kunde glæde sig over en übegrænset Tillid hos sine Elever og Læsere af sine solide Lærebøger; man mærkede hurtigt, naar man sad under hans Lærestol eller i Selskab med en af hans Bøger, at det, som denne Mand fortalte een, var meget nøje gennemtænkt og gennemprøvet. Det var ikke mindst velgørende at mærke dette, naar de nye Problemer indenfor f. Eks. Regnskabsvæsenets Omraade i de senere Aar i hastig Rækkefølge dukkede op, og man — efter roligt at have ventet med at stifte Bekendtskab dermed — fik dem præsenteret af Riis; man kunde nemlig være sikker paa, at hvad han gik ind for af disse nye Problemer med sin stærke Energi og varme Interesse, det var af Værdi for een at vide, og Resten kunde man med god Samvittighed lade ligge uænset.

En Vurdering af Riis som Lærebogsforfatter er ikke Hensigten med denne Artikel, men det vil være umuligt at tegne et Billede af Riis uden samtidig at pege paa denne Mands usædvanlig alsidige Evner, som giver sig Udtryk i, at hans Karriere paa dette Felt spænder over Udgivelseaf

Side 70

givelseaf— dels for egen Regning og dels i Fællesskab med andre Forfattere — Handelskorrespondancer paa Dansk, Tysk, Fransk og Engelskog saa sidst, men ikke mindst Reqnskabslitteratur. Det var et dristigt Spring, han i sin Tid gjorde fra Handelskorrespondancen til Regnskabsvæsenet, men det almindelige Kendskab til, hvor godt Springetlykkedes for ham, overflødiggør en nærmere Omtale heraf paa dette Sted.

De fleste af dette Tidsskrifts Læsere vil sikkert nikke bekræftende, naar det siges, at der, hvor Riis næsten vil synes mest uundværlig, er paa Pladsen som Formand for Handelsvidenskabelig Studieklub.

Medlemmerne indenfor denne Forening ved bedre end nogen andre, at hans Plads som Lærer er uhyre vanskelig at udfylde, men som Leder af Handelsvidenskabelig Studieklub var han saa uforlignelig, at hans værdige Efterfølger endnu ikke er at finde. Han var ikke officiel Stifter eller Medstifter af Foreningen — han holdt sig i Baggrunden, fordi det efter hans Mening helt og fuldt skulde være en Elevsammenslutning — men da Foreningen først var en Kendsgerning, og man havde Vished for dens Levedygtighed, saa lod han sig — omend med mange Betænkeligheder — vælge til Formand, og det var et lykkeligt Valg for Foreningen.

Dens solide og støtte Vækst gennem Aarene var ham til umaadelig Glæde, og navnlig fordi dens Vækst foregik i Stilhed uden den paagaaende Reklame og Agitation, som var ham saa inderligt imod. Og hvor kunde han fryde sig, naar han paa Foreningens Foredragsaftener opdagede ogsaa nogle af de »gamle« Medlemmer fra Foreningens første Dage — det var for ham ikke alene et Udtryk for Trofasthed mod deres Forening, men han tog det ogsaa som et Hensyn til hans Person, hvad det utvivlsomt ogsaa mange Gange var. Den, der skriver disse Linier, er en af de faa, til hvem han fik givet Udtryk for den overordentlige Opmuntring, som hans Udnævnelse til Foreninqens Æresmedlem paa den ordinære Generalforsamling i Maj i Aar, var for ham. Meddelelsen derom naaede ham en sen Aftentime under den Sygdomsperiode, der endte med Døden, men Telegrafbudets sene Besøg skaffede ham en Oplevelse og Opmuntring, som han var Medlemmerne af Handelsvidenskabelig Studieklub meget taknemlig for.

Side 71

Alt lor tidligt — synes vi — nedlagde Docent Riis Arbejdet, og naar han nu ikke e r mere, saa skylder vi ham at værne om de Værdier, han med sine rige Evner, sin enestaaende Energi og sine stærke menneskelige Egenskaber skabte i levende Live.

Hans Standardværker »Stat us I ære« og »Omkostninger i Handels- og Industri-Virksomheder« vil sikre hans Eftermæle i Handelsskoleundervisningen i en uoverskuelig Fremtid, og Handelsvidenskabelig Studieklub bør til alle Tider staa som et Vartegn for den Ungdom, der valgte Regnskabsvæsenet som sit Speciale og som altid er opfyldt af Ønsket om indenfor sit Omraade at være paa Højde med Tidens Krav — det vil nemlig være i HansChr. Riis' Aand.