Rammesætning i danskfagets litteraturundervisning med didaktiske læremidler - Norup, Maiken Sissel; Gissel, Stig Toke (Learning Tech, 2025)
I denne artikel præsenterer vi en undersøgelse af dansklæreres rammesætning i samspil med forlagsproducerede didaktiske læremidler til litteraturundervisning. Læreren kan enten rammesætte det valgte læremiddel, som det er, hvormed undervisningen bliver læremiddelstyret, modellere det valgte læremiddel, hvormed undervisningen bliver læremiddelstøttet, eller lave sit eget design, hvormed undervisningen bliver original og kan være læremiddelinspireret. Formålet med nærværende undersøgelse er at karakterisere læremiddelbrugen, når lærerne rammesætter litteratursamtaler. Vi anvender kvalitativ indholdsanalyse til at analysere videoobservationer af 17 timers samtaler i tre 8. klasser. Resultaterne viser, at størstedelen af rammesætningen før og under litteratursamtalerne består af praktiske informationer og organisering af undervisningen frem for f.eks. begrundelser for opgavevalg eller målsætning af undervisningen. Derudover holdt lærerne sig tæt op ad de forlagsproducerede didaktiske læremidler under rammesætning af litteraturundervisningen og i mindre grad deres redidaktiseringer og egne originale designs.