Kommunalt klarspråksarbeid i Norge - Vågsland, Anna Holm; Walstad, Kristin Høie (Klart språk i Norden, 2015)
Klarspråksarbeid i kommunesektoren er et nybrottsarbeid. I Norge er det gjennomført et pilotprosjekt som ble avsluttet i april 2015, og nå er det satt i gang et langsiktig nasjonalt program som skal vare fram til 2020. Erfaringene så langt tilsier at det er mye å hente på nasjonal samordning av klarspråksarbeidet, blant annet fordi delingspotensialet for tekster er så stort. Kommunesektoren kommuniserer stort sett om de samme tjenestene, og gode tekster fra én kommune kan derfor gjenbrukes i en annen. Kommunesektoren er mangfoldig, både når det gjelder antallet ansatte i hver kommune og selve forvaltningen og tjenesteytingen. Kommunenes målgrupper er store og sammensatte; her dreier det seg om mennesker i alle samfunnsgrupper – med ulike evner og forutsetninger, og i alle livets faser. Summary Plain language work in the local government sector is a ground-breaking initiative. A pilot project was run in Norway, finishing in April 2015, and now a long-term national programme has been launched, to go on until 2020. Experience to date shows that there is much to be gained from national coordination of the plain language work, not least because there is such potential for sharing texts. The local government sector generally communicates on the same services, and good texts from one municipality can therefore be reused in another. The local government sector is diverse, in terms of the number of employees and of the actual administration and service provision. The target groups for the municipalities are large and complex; they include people in all parts of society, with different needs and abilities, and in all phases of life.