Reparationsmanualer - Mattern, Shannon (Kunsten som Forum på tryk, 2023)
I essayet Reparationsmanualer går den amerikanske medieteoretiker og kunsthistoriker Shannon Mattern på opdagelse i en praktisk genre, der sjældent regnes som en del af kunstens eller litteraturens verden. Med udgangspunkt i den aktuelle amerikanske ’right to repair’-bevægelse, som – i protest mod tidens dyrkelse af kortsigtet forbrug – insisterer på alles ret til at reparere deres egne redskaber, udfolder Mattern en generøs og legende version af reparationsmanualens globale kulturhistorie som æstetisk, didaktisk og politisk form. Historien bliver samtidig til en instruktionsmanual i sin egen ret. I kunsten at anlægge eksperimenterende, samarbejdende og solidariske perspektiver på verden omkring os. Og i menneskers muligheder for at intervenere, både kritisk og reparerende, i de underliggende og ofte usynliggjorte systemer, som får alverdens infrastrukturer til at fungere. På dansk ved Xenia Brown Pallesen.