Ideologikritik og tradition: Om Leo Löwenthals litteraturanalyser - Gudmundsson, Halldor (K&K - Kultur og Klasse, 2026)
I de sidste 10-15 år har en stor del af diskussionen om litteratur og samfund i Vesteuropa stået i ideologikritikkens tegn. Det skyldes bl.a. fornyelsen af marxismen efter det efterhånden mytiske årstal '68, og den samtidige styrkelse af forskellige bevægelser, der har sat sig det formål at gøre op med den "dominerende ideologi". Man har søgt at afdække og kritisere repressive ideologiske mønstre i diverse kulturprodukter, indenfor litteratur- såvel som massekommunikationsforskning, og hentet teoretiske inspirationer fra bl.a. strukturalisme, semiologi, psykoanalyse og radikal sociologi.