Klagesangen over skammens død - Locke, Jill (K&K - Kultur og Klasse, 2018)
Denne bog handler om et fænomen, jeg kalder Klagesangen over skammens død. Klagesangen er en nostalgisk historie om en fiktiv fortid, der repræsenterer en længsel efter myternes sted og tid, hvor skam sikrede og regulerede det sociale liv. Den fungerer som en fortælling om civilisationens forfald, der udtrykker en frygt for ubundne, autoktone, selvskabende og selvbekræftende subjekter, der forvolder ødelæggelse af den sociale orden og status quo. Disse subjekter benævnes og disciplineres som ”skamløse” trusler, der drives af et uhæmmet og ureguleret begær efter at tilfredsstille deres egne behov uden noget hensyn til andre. De beskrives som blottet for refleksion, dømmekraft og respekt for andre, og de karakteriseres som naturkræfter – brusende floder eller det stormfulde hav, der har brug for civilisationens diger, dæmninger og kanaler til at inddæmme deres uovervejede og uciviliserede drifter og lidenskaber.