Modernisme er nationalhistorie - Jørgensen, Claus Møller (K&K - Kultur og Klasse, 2017)
I K&K nr. 117 finder man en artikel af Michael Böss med den prægnante titel ’Nationalhistorie efter modernismen’ (Böss). Den modernisme der henvises til, er den historiske tolkning af moderne nationer – herunder den danske – som resultat af statsbygnings- moderniserings- og integrationsprocesser og ideologiske reorienteringsprocesser i det lange 19. århundrede efter ca. 1750. Det, der træder i stedet efter modernismen, er en etnosymbolsk tolkning, der ser moderne nationer i forlængelse af etniske samfund etableret i den tidlige middelalder.