Stakkels Eliza - Berlant, Lauren; Borum, Peter (K&K - Kultur og Klasse, 2021)
Rodgers og Hammersteins Kongen og jeg er et sjældent eksempel på et stykke klassisk americana, som ikke udspiller sig i Amerika. Den overdådige musical foregår, atypisk nok for samtiden (1949), under en krise i forholdet mellem Det britiske Imperium og Siam, der involverer en række forskellige militære og økonomiske intriger, men koncentrerer sig om en kulturalistisk politik. Fra åbningen med Anna Leonowens’ ankomst til Siam minder stykket om, at Storbritannien har eksporteret en civilisatorisk pædagogik som en del af sin imperiebygningsstrategi: Leonowens bliver importeret, så hun kan ”bringe det gode i vestlig kultur til Siam” (Rodgers og Hammerstein 379). Hendes læresætninger omfatter respekt for ”videnskaben” og for anti-despotismen i både den politiske sfære og i paladsets.