Danskt pärmfynd från 1568 : Hans Tausens Salmebog - Helander, Dick (Kirkehistoriske Samlinger, 1971)
Sammanfattning. I samband med efterforskandet av svenska psalmtryck i pärmarna till 1500-tals böcker påträffades ett danskt psalmtryck, tillhörande 1568 års danska psalmbok, tryckt i Lübeck. Fyndet gjordes i boken Confessio fidei, tryckt i Stockholm 1593/94. En tid efteråt öppnades ett annat exemplar av Confessio fidei, vilket innehöll fortsättningen på det danska psalmtrycket. Bokbindaren måste alltså ha haft en packe av detta tryck och lagt in det i pärmarna. Nu var icke trycket fullständigt bevarat i Danmark. Detta förde till en genomgång av samtliga kyrkoarkiv i Sverige, ett stort antal svenska bibliotek, bibliotek i Finland, Norge, Island och Tyskland. Resultatet var att ett mycket omfattande material danskt tryck kom i dagen. Då psalmboken var förenad med en evangeliebok, en katekes och en passio, vilken sistnämnda även innehöll en bok om Jerusalems förstöring och en skrift om Några vissa tecken, kom material tillhörande samtliga dessa skrifter i dagen. De psalmboksblad som påträffats tillhör samtliga 1568 års Aupplaga. Psalmboken är fullständig med undantag av ett blad tillhörande almanackan, slutet av kalenderavsnittet med företal samt registret. Vissa blad är skadade. Evangeliebokens blad tillhör 1568 års B-upplaga. Samtliga blad har påträffats med undantag av 6 tillhörande lägg C, d.v.s. blad C II-III, VI-VIII och XL. Vissa blad är skadade. Katekesen. De funna bladen tillhör B-upplagen. Av bokens 48 blad har 44 påträffats. De saknade bladen tillhöra lägg C. Vissa blad är skadade. Passio. Samtliga blad tillhör A-upplagan. Alla blad är i behåll med några obetydliga skador. Vi anknyta här till den uppdelning i A- och B-upplagor, som L. Nielsen gjort i sin bibliografi. Sammanlagt har över 1000 blad påträffats, vilket innebär att ett mycket stort antal dublettblad föreligger. Av passio finns nästan 2 hela exemplar. Allt material är överlämnat till Uppsala universitetsbibliotek.