Dansk kirkehistorie set udefra - Elstad, Hallgeir (Kirkehistoriske Samlinger, 2012)
Den 28. januar 2011 afholdt Netværk for historisk religionsforskning et seminar på Aarhus Universitet om dansk kirkehistorie set udefra. Seminaret gav ifølge netværkets leder, professor Per Ingesman, en række specialister i slesvigsk og holstensk, norsk, islandsk og færøsk kirkehistorie mulighed for at kaste et kritisk blik på dansk kirkehistorie set i nabolandenes perspektiv. Tanken var, at ”få belyst den fælles kirkehistorie i det, man har kaldt ”den oldenborgske konglomeratstat”, set fra ’periferien’ i stedet for fra centrum, altså regeringen og administrationen i København, sådan som det normalt sker.” To af bidragene fra seminaret bringes her.