Adjunkt Guldbergs kantate: Reformationsfejringen på Nyborg lærde Skole i 1817 - Holck, Jakob Povl; Jensen, Mogens Kragsig (Kirkehistoriske Samlinger, 2019)
Den fra statslig side stort anlagte markering af 300-året for den protestantiske reformation i 1817 satte sig blandt meget andet spor i kompositionen af en række kantater. Med et eksempel fra den lærde skole i Nyborg, overleveret i Fyens Stiftsbibliotek (nu en særsamling i Syddansk Universitetsbibliotek), satte forfatteren, adjunkt Eggert Christian Guldberg, begivenheden et minde i den fynske provins. Denne artikel søger at sætte såvel kantaten (hidtil utrykt) samt dens forfatter i en historisk og indholdsmæssig kontekst. Summary School-master Guldbergs’s Cantata. The celebration af the Reformation at the Grammar School of Nyborg. The large-scale tricentennial celebrations in 1817 of the Lutheran Reformation produced among other things a vast number of cantatas. With an example from the high school in Nyborg, passed down in the Diocese Library of Funen (at present a special collection in the University Library of Southern Denmark), the author, Eggert Christian Guldberg, proves to have contributed to the commemoration in his part of Denmark. This article seeks to put both the cantata (unprinted to this point) and its author in a historical and substantive context.