Hjertet i praksis: Interview med Peter Ruge - Marschner, Line (Kritisk forum for praktisk teologi, 2025)
: I kristendommens tekster og i salmepoesien fremhæves hjertet som et sæde for viden af en mere kvalificeret art end den praktiske fornuft: et sæde for visdom. Dette billedsprog er med tiden blevet adskilt fra de konkrete erfaringer, der oprindeligt lå bag billederne, og i dag opfatter vi kristendommens tale om hjertet metaforisk og uden forbindelse med vores eget konkrete hjerte og bryst. Men der er meget at hente ved at genforbinde os med hjertet, mener Peter Ruge (f. 1953), der i sit virke som præst har arbejdet i feltet mellem folkekirken, kristendommens ældre kontemplative traditioner og nutidig folkelig spiritualitet. I denne samtale med Kritisk forum for praktisk teologi fortæller Peter Ruge krops- og praksisnært om sine erfaringer med hjertet. Når vi genforbinder os med hjertet, genopliver vi ikke alene et ældgammelt kristent sprog for tro; gennem hjertet kan vi gøre erfaringer med ånd som en ressource at trække på. En fordybet kontakt til hjertet kan ad den vej bidrage til at levendegøre gudstjenesten og fællesskabet med andre mennesker.