Trøst : – et eksistentielt behov i mødet med døden - Køster, Allan (Kritisk forum for praktisk teologi, 2026)
Trøsten har traditionelt været et fundament for det omsorgsfulde møde med døden. I samtidens brede forståelse og sorgforskning forholder det sig anderledes: Vi har i høj grad mistet et relevant begreb om trøst, der ofte reduceres til noget vagt eller ligefrem foragteligt. Dette er problematisk, da trøsten fortsat udgør en afgørende ressource i mødet med døden og vores eksistentielle grundbetingelser. I denne artikel argumenterer jeg fra et filosofisk perspektiv for en reaktualisering af et tidssvarende begreb om trøst. Jeg gør dette ved først at beskrive det eksistentielle behov for trøst, dernæst ved at analysere trøstens erfaringsstruktur, og afslutningsvis ved at pege på, hvordan sorggrupper kan forstås som et trøstende rum, hvor deltagerne sammen kan bære det ubærlige og bevæge sig ud af sorgboblen.