Hjertet hos Paulus - Engberg-Pedersen, Troels (Kritisk forum for praktisk teologi, 2025)
Hånden på hjertet: Forstår du, hvad Paulus mener, når han taler om hjertet? Hvis læseren havde stillet mig det spørgsmål for et halvt år siden, ville svaret have været: Nej! Nu derimod er situationen en anden. Jeg tror, jeg forstår, hvad han mener. Og jeg finder det fascinerende. Paulus bruger det græske ord for ‘hjerte’ i alt 36 gange i de syv ægte breve: 2 i 1 Thessalonikerbrev, 2 i Filipperbrevet, 1 i Galaterbrevet – og 16 i 1-2 Korintherbrev og 15 i Romerbrevet. Det er ret mange. Så hvad mener han egentlig? Undersøgelsen har tre centrale elementer, som vi må holde klart adskilt. (1) Hvad betyder ‘hjertet’ hos Paulus historisk set, altså i hans egne tekster, som jo tilhører en helt anden tid end vores, hvor man talte om psykologi på helt andre måder, end vi gør? (2) Hvad har den nytestamentlige forskning sagt om dette spørgsmål? (3) Og endelig: Hvordan skal vi i vores egen tid oversætte den historiske betydning i Paulus-teksterne til vores egne måder at tale om psykologi og etik på? Det tredje spørgsmål vil jeg adressere meget kort til allersidst under overskriften aktualisering. Jeg begynder med det andet spørgsmål om den nytestamentlige forskning taget for sig. Det kunne lyde lidt kedeligt, men er i virkeligheden ret opsigtsvækkende. Jeg nøjes dog med at præsentere resultaterne her.