Bededag: Hellighed og helligdag (terror og hygge): Et rekviem over Store Bededag - Jensen, Hans Jørgen Lundager (Kritisk forum for praktisk teologi, 2025)
I anledning af den danske stats afvikling af Store Bededag som helligdag diskuteres her først begrebet ’hellighed’ i to omgange: dels hvad det vil sige at noget tillægges eller fratages dets hellighed (helliggøres og profaneres), dels to klassiske bud fra religionsforskningens side på hvad hellighed egentlig er: Rudolf Ottos individualistiske og Émile Durkheims kollektivistiske. Derefter opridses Bededagens historie, dens oprindelse, dens storhed og dens undergang. Muligvis har de middelalderlige ‘bededage’, rogationes, været afgørende for kristningen af Vesteuropa. Men det har forudsat et kompromis imellem to former for religion: en religiøs terror der har begrundet bod og bøn, og en religiøs glæde der har givet sig udslag i fornøjelse, karneval og fællesspisning. Begge disse dimensioner: terror og hygge, ligger i begrebet ‘hellighed’. Men forholdet har altid været prækært. Og til sidst vandt terroren: Store Bededag er blevet profaneret af samme grund som profaneringer til alle tider: Fordi hellige steder og tider lå inde med midler der bedre kunne anvendes til krig.